c S

Policija zavrača očitke o neučinkovitosti v tragediji na Zaloški

01.04.2011 08:21 Ljubljana, 31. marca (STA) - Poslanec SDS Miro Petek je danes na notranjo ministrico Katarino Kresal naslovil poslansko vprašanje o učinkovitosti policije v tragediji na Zaloški cesti. Na Policijski upravi Ljubljana pa so za STA odgovorili, da so policisti v omenjeni situaciji ravnali skladno s stroko in svojimi pooblastili, "vseh tragedij pa žal ni mogoče preprečiti".

Petek je v poslanskem vprašanju zapisal, da se po tragediji na Zaloški cesti v Ljubljani, kjer je umrla petletna deklica, ki jo je skozi okno v devetem nadstropju vrgel oče, postavlja vprašanje učinkovitosti slovenske policije. "Dve uri pogajanja namreč niso obrodila sadov, nasprotno, epilog sta dve smrtni žrtvi. Toda dve uri sta bili dovolj, da bi slovenska policija aktivirala svojo specialno enoto in s posegom bi lahko preprečila vsaj eno tragedijo," navaja Petek.

Kresalovo zato sprašuje, zakaj ni vodstvo policije v omenjenem primeru vključilo specialne enote, ki je usposobljena za takšne razmere. Na ministrico je naslovil tudi vprašanje, kdo je vodil aktivnosti policije ter kdo je "odgovoren za tako slabo oceno situacije, ki je terjala dve smrtni žrtvi".

Na Policijski upravi Ljubljana pa odgovarjajo, da glede na hiter razvoj dogodkov, časa za pogajanje ali aktiviranje specialne enote "žal ni bilo". Kot pojasnjujejo, je bil njihov operativno komunikacijski center v nedeljo ob 18.33 obveščen o kršitvi javnega reda in miru v stanovanju na Zaloški cesti v Ljubljani.

Prvi policist je na kraj dogodka prispel devet minut po prejetem obvestilu, policisti pa so se takoj po prihodu povzpeli do omenjenega stanovanja. V stanovanje niso mogli vstopiti, ker so bila vhodna vrata zaklenjena, zato so pričeli z zbiranjem obvestil, pri čemer je moški začel groziti, da bo iz stanovanja skozi okno vrgel otroka, v kolikor se policisti ne umaknejo.

Zaradi resnih groženj so se policisti umaknili, na kraj pa so bili napoteni gasilci in policijski pogajalec. V intervenciji je bilo sicer udeleženih okoli deset policistov, kriminalisti in policijski pogajalec, so še zapisali.