c S

Evropski parlament Olafu dovolil omejeno preiskavo korupcijske afere

01.04.2011 08:19 Bruselj, 31. marca (STA) - Evropski parlament je danes sporočil, da je uradu za boj proti goljufijam Olafu dovolil omejeno preiskavo korupcijske afere, v katero je vpleten tudi bivši evropski poslanec iz Slovenije Zoran Thaler. Za Olaf je to "korak v pravo smer", a ne dovolj. Poleg tega so se vodilni v parlamentu danes dogovorili za zaostritev pravil za poslance in lobiste.

Predsednik parlamenta Jerzy Buzek je danes pojasnil, da je temeljito analiziral razmere in se odločil, da Olafu dovoli "administrativno" preiskavo, ne pa tudi "kazenske". To med drugim pomeni, da Olaf še vedno ne sme v pisarne vpletenih evropskih poslancev.

"V okviru administrativne preiskave Olafu ne morem dovoliti, da vstopi v pisarne evropskih poslancev. Poleg tega sem pozval k popolnemu spoštovanju imunitete članov parlamenta," je izjavil Buzek.

V Olafu so v odzivu na to odločitev povedali, da je "korak v pravo smer", da so dobili nekaj informacij, ki so jih zahtevali, a da niso popolnoma zadovoljni in da pričakujejo še več. Olaf bo svoje stališče podrobneje predstavil na novinarski konferenci v petek.

Predsednik parlamenta je sicer poleg omenjenega še izpostavil, da so pripravljeni v celoti sodelovati s pristojnimi nacionalnimi organi, vključno z dovoljenjem dostopa do pisarn in računalnikov evropskih poslancev, ko bo rešeno vprašanje imunitete.

Buzek je tudi poudaril, da je v tesnem stiku z nacionalnimi oblastmi iz držav članic, iz katerih so vpleteni poslanci, ter pojasnil, da je že dobil informacije od slovenskih in avstrijskih organov pregona, kmalu pa pričakuje tudi uradno pismo od romunskih.

"Za zaščito dokazov so pisarne članov parlamenta zaklenjene in zastražene, dokler ne bodo imele pristojne oblasti možnosti, da jih pregledajo," je še povedal Buzek. "Kot predsednik te institucije moram delovati kot varuh njenega dostojanstva," je poudaril.

"Po temeljiti analizi vseh pravnih vidikov" in "izmenjavi mnenj med obema institucijama na najvišji administrativni ravni" je tako po več kot tednu sporov med Olafom in parlamentom Buzek v sredo obvestil Olaf, da ima pravico preiskati obtožbe o korupciji, a ob določenih omejitvah.

Gre za korupcijsko afero, ki jo je razkril britanski časnik Sunday Times. Vanjo so za zdaj vpleteni štirje evropski poslanci - Slovenec Thaler in Avstrijec Ernst Strasser, ki sta že odstopila, Romun Adrian Severin in Španec Pablo Zalba Bidegain.

Sunday Times trdi, da so se njegovi novinarji pod krinko lobistov z omenjenimi poslanci dogovorili, da bodo ti v zameno za denar poskrbeli za sprejetje določenih dopolnil k evropski zakonodaji na področju financ.

Poleg tega je Buzek v sredo Olafu zagotovil digitalne podatke, ki jih je evropska poslanka Diana Wallis, pristojna za notranjo preiskavo afere, dobila od Sunday Timesa, so danes še sporočili iz Buzekove pisarne.

Sicer pa se je danes sestala konferenca predsednikov, torej Buzek in predsedniki političnih skupin v Evropskem parlamentu, ki se je strinjala, da je treba zaostriti kodeks ravnanja evropskih poslancev in pravila za sodelovanje z lobisti.

Dogovorili so se, da bodo vzpostavili delovno skupino, ki bo opredelila nova pravila. "Zelo pozorno moramo preučiti vprašanje, kaj pričakujemo od članov parlamenta, tako glede njihovega obnašanja kot glede njihovih stikov z različnimi zunanjimi interesi," je dejal Buzek.

Vodje političnih skupin so po navedbah tiskovne službe parlamenta soglasno podprli Buzekove predloge, na primer uvedbo jasnih pravil za lobistične dejavnosti v parlamentu, zaostritev kodeksa za evropske poslance in za to potrebne spremembe poslovnika.