c S

Radioaktivno sevanje v morju pri Fukušimi še raste

01.04.2011 08:18 Tokio, 31. marca (STA) - Vrednost radioaktivnega joda v morski vodi v bližini poškodovane japonske jedrske elektrarne Fukušima je še narasla in je sedaj že 4385-krat večja od običajne. V elektrarni se poleg tega še naprej nabira radioaktivna voda, oblasti pa težav z njenim skladiščenjem še niso rešile. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je medtem obiskal Japonsko.

Vrednost radioaktivnega joda v morski vodi nekaj sto metrov od elektrarne je bila še v sredo 3355-krat višja od običajne. Vrednost radioaktivnosti vode sicer merijo na štirih lokacijah.

Japonske oblasti medtem še vedno iščejo odgovor, kam skladiščiti radioaktivno vodo, ki se nabira v prostorih s turbinami in zunanjih jaških. Po zadnjih podatkih se je samo v slednjih nabralo že preko 13.000 ton vode, medtem ko količina vse radioaktivne vode ni znana.

Za kratek čas je preplah v sredo povzročila tudi druga jedrska elektrarna, od poškodovane Fukušime oddaljena dobrih deset kilometrov, iz katere je uhajal bel dim. Dim se je kmalu razkadil, radioaktivnosti pa niso zaznali. Elektrarna je v potresu in cunamiju 11. marca prav tako utrpela nekaj škode, a so vse njene reaktorje kmalu izklopili.

Ameriški Wall Street Journal je medtem poročal, da so bili načrti za primer nesreče v Fukušimi, ki jih je pripravil operater Tepco, zaskrbljujoče neprimerni. V nuklearki so imeli na primer le en satelitski telefon in ena nosila, načrti za primer jedrske nesreče pa niso predvidevali pomoči gasilcev iz Tokia niti nacionalne vojske niti ameriške opreme, čeprav se je ta ob tokratni nesreči izkazala za nujno in so jo tudi uporabili.

Po pisanju Wall Street Journala se je Tepco pri pripravi načrtov osredotočil le na manjše nesreče, o nesrečah velikih razsežnosti, kot je tokratna, pa sploh ni razmišljal. Da načrt za ukrepanje v primeru nesreč "ni deloval" in da si niso predstavljali "nečesa tako velikega", je za časnik potrdil tudi neimenovan bivši predstavnik Tepca.

Pomoč je Japonski pri reševanju težav sicer ponudilo že več držav. ZDA pošiljajo na Japonsko posebne vojaške robote, ki so jih že uporabili na bojiščih v Afganistanu in Iraku. Poleg robotov v Fukušimi že uporabljajo vojaška brezpilotna letala, ki so opremljena s posebnim radarjem in elektrooptičnim sistemom.

Francoska jedrska družba Areva, ki je v preteklosti že sodelovala s tokijskim elektropodjetjem pri odstranjevanju reaktorskega goriva, pa je na Japonsko poslala pet svojih strokovnjakov. Tehnično pomoč pošiljata tudi Južna Koreja in Kitajska. Slednja bo na Japonsko poslala posebno betonsko črpalko v vrednosti 80 milijonov ameriških dolarjev.

Kitajska vlada pa je v sredo sporočila, da se je radioaktivno sevanje iz Fukušime razširilo v večino kitajskih provinc, a je "izjemno nizko" in ne predstavlja tveganja za zdravje. Sevanje so zaznali v gosto poseljenih vzhodnih, severnih in južnih provincah Kitajske. Ob tem pa kitajska vlada miri, da količina radioaktivnosti predstavlja le tisočino sevanja, ki bi ga bil človek deležen med 2000-kilometrskim poletom z letalom.

Japonska jedrska kriza je na Kitajskem povzročila veliko zaskrbljenost, v okviru katere je kitajska vlada prepovedala uvoz različne hrane iz Japonske in med drugim okrepila nadzor na letališčih in v pristaniščih.

O majhni vsebnosti radioaktivnega joda v mleku poročajo tudi s severozahodnega dela ZDA. Razlog za preplah ni niti "minimalna" vrednost radioaktivnega joda 131, ki so ga ameriške oblasti odkrile v vzorcih mleka na severozahodu države. Glede na to, čemu je človek izpostavljen vsak dan, so vrednosti zanemarljive, je v sredo sporočila ameriška zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA), ki je v odziv na dogajanje na Japonskem okrepila nadzor nad mlekom in pitno vodo.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je v četrtek kot prvi tuji državnik obiskal Japonsko po katastrofalnem potresu in cunamiju 11. marca. Sarkozy se je srečal z japonskim premierom Naotom Kanom, v govoru na francoskem veleposlaništvu v Tokiu pa je pozval k srečanju jedrskih regulatorjev iz držav članic skupine G20. "Pozivamo neodvisne organe držav članic G20, da se sestanejo, po možnosti v Parizu, in opredelijo mednarodne jedrske varnostne standarde" za elektrarne, je dejal. Kot je dodal, je sicer "povsem nenormalno", da ti standardi še ne obstajajo.