c S

Pomisleki in kritike omejevanja gradnje v lastni režiji tako v opoziciji kot v koaliciji

01.04.2011 08:18 Ljubljana, 31. marca (STA) - Potem ko je vlada prejšnji teden potrdila predlog novele zakona o graditvi objektov, ki ukinja možnost gradnje objektov za lastne potrebe v velikosti do 250 kvadratnih metrov v lastni režiji, so se danes pojavili številni pomisleki glede novele. Omejitev gradnje objektov v lastni režiji na do le 30 kvadratnih metrov skrbi koalicijo in opozicijo.

"Omejevanje medsosedske pomoči in posledično tudi gradnje v lastni režiji tistih objektov, ki jih potrebujemo za življenje in delovanje, gotovo ne bo prispevalo k oživitvi obrtnega sektorja," je na današnji novinarski konferenci o predlogu zakona o javnofinančni odgovornosti v Ljubljani pojasnil Andrej Vizjak (SDS).

Zaradi omejitve bo po njegovi oceni prišlo do nepotrebnih provizij fiktivnim izvajalcem, opozoril pa je tudi na premajhno število inšpektorjev v državi.

"Omejevati delo v lastni režiji na neke simbolno smešne kvadrate, ki ustrezajo latrini ali čem podobnem, je zopet poseganje v svobodo ljudi v tej državi in to se mi zdi nesprejemljivo," je dejal Vizjak. Poslanska skupina SDS se bo o predlogu še pogovorila, Vizjakovo stališče pa je do takšnih rešitev "izjemno odklonilno".

Večji in manjši pomisleki prihajajo tudi iz koalicije. V LDS so se izrekli za umik novele. "Prepričani smo, da predlog zakona ne bo rešil gradbenega sektorja in tudi ne bo dosegel namena zmanjševanja sive ekonomije v Sloveniji. V ta namen je bil pravkar sprejet zakon o preprečevanju zaposlovanja in dela na črno," so zapisali v sporočilu za javnost.

Novela po njihovem mnenju sledi zahtevam manjšine v škodo večine, "ki drugače kot z lastnim delom stanovanjskih hiš velikokrat ne bi mogli zgraditi".

Franco Juri (Zares) je na novinarski konferenci v Ljubljani danes dejal, da tudi v njihovi poslanski skupini pričakujejo, da bo vlada pred začetkom postopka parlamentarne obravnave še enkrat preučila smiselnost predlagane novele. Kot je ocenil, je v zvezi s predlogom novele razvidna stiska predlagatelja, ki je pod pritiskom zahtev Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, da naj pomaga gradbenemu sektorju.

"Namen je sicer smiseln v luči preprečevanja sive ekonomije in dela na črno, pa vendar prekomeren, saj močno posega v tradicionalno slovensko medsosedsko pomoč. V Sloveniji se letno v lastni režiji zgradi le nekaj čez tisoč stanovanjskih objektov in tudi s tega vidika predlagani zakon ne bi rešil stiske gradbenega sektorja," je poslanska skupina Zaresa še zapisala v povzetku Jurijeve novinarske konference.

Nezadovoljstvo v zvezi s predlagano novelo se kaže tudi v poslanski skupini SD, je v današnjem pogovoru s predstavniki medijev dejal njen vodja Dušan Kumer.

Zanje je v tem zakonu zelo pomembna zagotovitev varnosti pri gradnji, omejitev površine objekta, ki je zdaj v velikosti 30 kvadratnih metrov, pa je "stvar debate". Po Kumrovih besedah je omejitev postavljena prenizko, kar bo "razburilo večino slovenske javnosti". Stališče največje poslanske skupine je tako trenutno bolj odklonilno kot pritrdilno, pravi njen vodja. Verjame pa, da se lahko dogovorijo za rešitev, ki bo sprejemljiva za vse.

"Pričakujemo nekatera pojasnila in usklajevanje z vladnim resorjem," je še navedel Kumer.