c S

Zelena luč za razpis glavne obravnave v zadevi Balkanski bojevnik

01.04.2011 08:18 Ljubljana, 31. marca (STA) - Zunajobravnavni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je zavrnil ugovore zagovornikov zoper obtožbo v zadevi Balkanski bojevnik, je za STA potrdil zagovornik Dragana Tošića Marko Bošnjak. Kot so pojasnili na sodišču, je obtožba postala pravnomočna 25. marca, zato se lahko razpiše glavna obravnava. Predvidoma naj bi se začela že maja.

Začetek glavne obravnave še ni določen, so dodali na sodišču. Drugi zagovornik Dragana Tošića, domnevnega vodje slovenskega dela narkokartela t.i. kokainskega kralja Darka Šarića, Janez Koščak iz odvetniške pisarne Čeferin pa je za STA pojasnil, da je konec aprila možen datum za začetek sojenja, maj pa verjeten.

Sojenje se bo tako verjetno začelo slabo leto po kriminalistični akciji, v kateri so prijeli Tošića in 13 njegovih domnevnih sodelavcev. Po končanih zaslišanjih je devet osumljenih končalo v priporu, trije v hišnem priporu, dva pa so izpustili, ker ni bilo pripornih razlogov. Kljub poskusom obrambe, da bi jih izpustili, pa bo dvanajsterica sojenje verjetno dočakala v priporu. Ljubljansko okrožno sodišče je pripor na zahtevo tožilstva podaljšalo ravno prejšnji ponedeljek.

Obramba se je na tudi tokrat pritožila na pripor, po pojasnilih s sodišča, so do sedaj prejeli osem pritožb zoper ta sklep. Ljubljansko višje sodišče o pritožbah še odloča.

Obtožbo je tožilstvo vložilo 23. novembra lani, v njej pa se 17 obtoženih bremeni storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, hudodelskega združevanja in nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem. Obramba je zahtevala izključitev nekaterih dokazov, sporni naj bi bili prisluhi iz Srbije.

V zvezi z zadevo Balkanski bojevnik sojenje že poteka v Srbiji. Obtoženih je kar 20 ljudi, a jih na obtožni klopi sedi le 11. Dva sta se pokesala in sodelujeta kot priči. Ostali, tudi Darko Šarić, so na begu, zato jim sodijo v odsotnosti.