c S

Vlada sprejela predlog zakona o STA

01.04.2011 08:16 Ljubljana, 31. marca (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela predlog zakona o Slovenski tiskovni agenciji (STA). Po besedah ministrice za kulturo Majde Širca zakon ohranja obstoječo obliko statusno pravne organizacije STA kot gospodarske družbe, vlogo vlade pri upravljanju, organiziranju, delovanju in nadzoru pa bo prevzel na novo predvideni nadzorni svet.

Delovanje STA, ki je v stoodstotni državni lasti, naj bi po 20 letih obstoja uredili z zakonom, in sicer, kot je poudarila ministrica, "primerno, transparentno in v skladu z evropskimi pravili".

Širca je ob predstavitvi zakonskega predloga zagotovila, da bo tiskovna agencija delovala "transparentno, da ne bo vlada tista, ki jo kadrira oz. direktno določa, ampak da bodo uveljavljeni vsi tisti mehanizmi, ki so potrebni za zadostitev in določitev avtonomije novinarstva in tudi uredniškega dela".

Zakon bo vlada DZ poslala v obravnavo po rednem postopku. Kot je zapisano v vladnem gradivu, gre predvsem za krepitev samostojnosti in neodvisnosti STA, ki mora opravljati servis za družbo kot celoto in "ne sme biti pod vplivom katerekoli ideološke, politične ali ekonomske skupine, svojim uporabnikom pa je dolžna podajati korektne in celostne informacije".

Kot temeljna načela delovanja STA predlog zakona opredeljuje načeli neodvisnosti in nepristranskosti, načelo samostojnosti, načelo finančne preglednosti pri opravljanju javne službe in načelo javnosti.

Predlog zakona opredeljuje javno službo STA in jo loči od tržnih dejavnosti. Izrecno določa, da je vsebina javne službe STA brezplačna in na voljo vsem potencialnim uporabnikom pod enakimi pogoji. Vse dejavnosti, ki so navedene med tržnimi, pa STA izvaja že sedaj in predlog zakona tega področja ne širi.

V skladu s predlagano ureditvijo bo imela STA dva organa: nadzorni svet in direktorja. Štiri od petih članov nadzornega sveta bo izvolil DZ na predlog vlade z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev, enega pa bo imenoval svet delavcev. Direktorja bo, kot predvideva predlog, imenoval nadzorni svet na podlagi javnega razpisa.

Kot je zapisano v vladnem gradivu, je pri sestavi nadzornega sveta velik poudarek na strokovnosti tega organa, zato so za člane predvideni strokovnjaki za področje medijev, prava, ekonomije oz. financ ter informacijski strokovnjaki.

Eden od ciljev zakona je po navedbah predlagatelja tudi krepitev avtonomnosti delovanja novinarjev in urednikov z določbami, ki urejajo imenovanje odgovornega in drugih urednikov.

Predvideno je, da mora direktor pred imenovanjem odgovornega urednika pridobiti soglasje uredništva. Če tega ne dobi, o odgovornem uredniku odloči nadzorni svet, ki izbira med kandidatom direktorja in kandidatom uredništva. Preostale urednike po predhodnem mnenju uredništva imenuje in razrešuje odgovorni urednik.

STA je bila ustanovljena junija 1991, med drugim je članica Evropskega združenja tiskovnih agencij. Servis STA ustvarja približno sto novinarjev in sodelavcev. Dnevno objavi približno 350 vesti v slovenskem in angleškem jeziku. STA je imela v letu 2010 približno 3,6 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje in 20.000 evrov čistega dobička.