c S

Odbor v nadaljevanju razprave o družinskem zakoniku tudi o premoženjskih razmerjih

01.04.2011 08:14 Ljubljana, 31. marca (STA) - Odbor DZ za delo nadaljuje drugo branje predloga družinskega zakonika. Koalicija in opozicija se vseskozi zapletata ob vprašanju izenačevanja istospolnih partnerskih skupnosti z zakonsko zvezo in ob pomenu zakonske zveze. Odbor se je danes sprva zaustavil pri poglavju o premoženjsko-pravnih razmerjih; člani so soočili mnenja o predporočni pogodbi.

Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide je na mizo prejel predloge za dopolnila odbora, ki jih je zlasti zaradi kompromisnega predloga vlade pripravila poslanska skupina SDS. Vlada je že pripravila odgovore na dopolnila. Nazadnje je namreč koalicija opozicijo pozvala, naj predloži vsa dopolnila, ki jih še namerava vložiti.

Člani odbora so razpravljali o premoženjsko-pravnih razmerjih.

Civilna iniciativa Za družino in pravice otrok je namreč predlagala, da se členi, ki urejajo predporočno pogodbo in podobne člene, umaknejo iz družinskega zakonika in se to vsebino vključi v obligacijski zakon. Bodoča zakonca namreč ta vsebina že vnaprej "napotuje" k ločitvi in razmišljanju o delitvi premoženja, meni vodja iniciative Aleš Primc.

Minister z delo Ivan Svetlik pa poudarja, da je predporočna pogodba dana le kot možnost in k temu zakonik ne zavezuje. Urejanje tega področja lahko pripomore k temu, da se bodoči zakonci zavedajo resnosti in odgovornosti te zveze, vključujoč premoženjsko stanje. Pogodba lahko pripomore k trdnejšim zvezam in k manj travmatičnim dogodkom ob morebitni razvezi, je prepričan Svetlik.

Predstavnik Komisije za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci Tadej Strehovec je dejal, da so omenjeni členi problematični tudi zato, ker večina ljudi, ki sklene civilno zakonsko zvezo, sklene tudi cerkveno. V primeru predporočne pogodbe je ne bi mogli. Te določbe bi lahko po mnenju Strehovca še povečale število razvez.

Matevž Frangež (SD) poudarja, da gre za urejanje vseh premoženjsko-pravnih razmerij. Opozarja, da je treba na ločitev gledati kot na travmatičen proces, ki pa je lahko za otroke in starše lažji, če imata določeno delitev premoženja v tem primeru. Odločitev o predporočni pogodbi mora biti svobodna odločitev zakoncev, je dejal.

Po mnenju Majde Potrata (SD) predporočna pogodba zagotavlja varnost premoženja tistega, ki v primeru ločitve ostaja. Ugovarja temu, da bi bilo sklepanje predporočnih pogodb spodbujanje ločitev.

Po besedah Franceta Cukjatija (SDS) se v primeru predporočnih pogodb in v primeru, da nista oba zakonca vešča pravnega jezika, dogajajo velike zlorabe in eden od zakoncev lahko ostane brez vsega. Zakoncema bi pred tem morali nuditi zaščito v sklopu zakonitosti premoženjskega režima; treba je postaviti "limit varnosti", opozarja Cukjati.

Člane odbora sicer čaka soočenje s kompromisnim predlogom, ki določa, da istospolna partnerja lahko posvojita le, če je eden od njiju otrokov biološki starš. Zaradi kompromisnih predlogov so sicer na predlog opozicije predlagana številna dopolnila odbora.