c S

Madžarska s predlogom ustave nadaljuje izzivanje EU

31.03.2011 14:42 Ljubljana, 31. marca (STA) - Evropski poslanec Jelko Kacin (ALDE/LDS) je danes v odzivu na predlog nove madžarske ustave opozoril, da Madžarska nadaljuje izzivanje demokratične javnosti EU. Začela ga je z medijskim zakonom, nadaljuje pa z nevarnostjo zmanjševanja zaščite in pravic slovenske ter vseh ostalih narodnih manjšin v predlogu nove ustave.

Po Kacinovem mnenju je nesprejemljivo, da manjšine in njihovi jeziki niso posebej zaščiteni. Spoštovanje drugih jezikov, kot to v predlogu ustave navaja vladajoča stranka Fidesz, mora biti samoumevno, medtem ko je priznanim narodnim manjšinam nujno treba zagotoviti visoko zaščito in pozitivno diskriminacijo, meni Kacin.

Evropski poslanec sicer opozarja, da zaščita narodnih manjšin ni edina sporna točka predloga nove madžarske ustave, zato poslanska skupina liberalcev pripravlja vprašanje Evropski komisiji, kako bo preprečila velik korak nazaj tudi v primeru zaščite drugih manjšin. Avtorji predloga ustave so namreč v vseh ključnih delih dosledno izpustili omembo na primer lezbične, gejevske, biseksualne in transseksualne populacije, medtem ko bi materam omogočili dodatno volilno pravico za vsakega mladoletnega otroka, česar ne najdemo nikjer drugje po svetu, je v sporočilu še zapisal Kacin.

Madžarska pripravlja novo ustavo, ki naj bi začela veljati 1. januarja prihodnje leto. V preambuli ustave naj bi bilo tudi zapisano, da so narodne manjšine, ki živijo na Madžarskem, sestavni del države in da njihov jezik ter kultura zahtevata zaščito. Po načrtih madžarske vlade naj bi bila nova ustava sprejeta 18. aprila, madžarski predsednik pa naj bi jo podpisal 24. aprila.