c S

Po pobegu zunanjega ministra Gadafijevi dnevi šteti

31.03.2011 13:58 Pariz/Moskva/Nairobi, 31. marca (STA) - Pobeg libijskega zunanjega ministra Muse Kuse nakazuje, da so režimu libijskega voditelja Moamerja Gadafija šteti dnevi, je za televizijo France 24 izjavil nekdanji libijski minister za imigracijo Ali Eriši, ki je prav tako pobegnil v tujino.

Kusov odhod v Veliko Britanijo je "znak, da so režimu šteti dnevi. To je konec ... to je udarec za režim in drugi bodo sledili," je dejal Eriši. "Ves čas sem govoril, da jih vse zadržujejo kot talce v Tripoliju. Neverjetno je, kako je Kusi uspelo pobegniti iz države," je dejal bivši minister, ki je tudi sam pobegnil v tujino kmalu po začetku vstaje proti Gadafiju sredi februarja.

Kusa je v sredo iz Tunizije pripotoval na letališče Farnborough zahodno od Londona. Kot so sporočili z britanskega zunanjega ministrstva, je Kusa potoval "na lastno željo" in sporočil, da odstopa s položaja.

Kusa naj bi bil ključna osebnost v prizadevanjih Libije za izboljšanje mednarodnega ugleda države v času pred trenutno krizo. 59-letnik je bil na položaj zunanjega ministra imenovan marca 2009, pred tem pa je od leta 1994 vodil libijsko obveščevalno službo.

Eriši je prepričan, da bo Kusa lahko razkril veliko skrivnosti o Libiji. "On ve, kaj se dogaja v Libiji, od kod dobivajo orožje ... Lahko bi bil zelo koristen in to je zanj priložnost, da se odkupi za veliko slabega," je dodal.

Zahodne sile skušajo tako z vojaškimi napadi kot diplomatskimi prizadevanji Gadafija pripraviti do odhoda z oblasti, čeprav libijski voditelj javno ni pokazal še nobenega znaka, da se namerava odreči oblasti. Kljub temu se pojavljajo ugibanja o njegovem morebitnem odhodu v izgnanstvo. Uganda je bila v sredo prva, ki mu je ponudila možnost političnega azila. Tiskovni predstavnik ugandskega predsednika Yowerija Musevenija je za ameriško tiskovno agencijo AP dejal, da bi bil Gadafi pri njih dobrodošel.

Ugandski minister za varnost Amama Mbabazi pa je danes v Moskvi dejal, da Gadafi za azil ni zaprosil, zato ugandske oblasti Gaadafiju tudi niso podale uradne ponudbe.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon pa je danes v kenijski prestolnici Nairobi izjavil, da je mednarodna skupnost enotna glede Libije. "Smo enotni. Pred dvema dnevoma smo imeli zelo dobro srečanje v Londonu, tako da je mednarodna skupnost enotna glede tega vprašanja," je dejal za francosko tiskovno agencijo AFP.