c S

Mercator podpira delničarje pri morebitni prodaji družbe

31.03.2011 13:58 Ljubljana, 31. marca (STA) - Uprava Mercatorja zaradi verjetnosti, da je na prodaj večina družbe, pomembnim delničarjem, ki so v preteklosti že izrazili interes za prodajo, predlaga, da preučijo možnost izvedbe mednarodnega postopka prodaje večinskega paketa delnic Mercatorja. V družbi so pripravljeni tudi omogočiti izvedbo skrbnega pregleda skupine.

Tako je uprava Mercatorja z Žigo Debeljakom na čelu zapisala v pismu, ki da je danes posredovala delničarjem - Pivovarni Laško, Novi Ljubljanski banki (NLB), Unicredit banki Slovenija, Novi Kreditni banki Maribor (NKBM), Gorenjski banki, Abanki, Banki Koper in Hypo Alpe-Adria.

S pismom, ki ga je družba objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze, je Mercator tako izrazil podporo pri izvedbi mednarodnega postopka prodaje večinskega paketa delnic Mercatorja "z namenom stabilizacije lastniške strukture s pridobitvijo primernega razvojno usmerjenega strateškega partnerja ter maksimiranja koristi vseh delničarjev".

V Mercatorju ocenjujejo, da je mogoče takšen postopek prodaje večinskega deleža Mercatorja zaključiti najkasneje do 31. decembra letos.

Uprava Mercatorja je v pismu delničarje spomnila na aktivnosti delničarjev, ki so izrazili interes za prodajo pomembnih paketov delnic Mercatorja, od začetka leta 2010 dalje. Tako je v začetku lanskega leta približno 36-odstotni delež prodajal konzorcij osmih poslovnih bank, lansko jesen je 11 odstotkov samostojno prodajala NLB, v začetku letošnjega leta pa približno 23 odstotkov družbe iz skupine Pivovarne Laško.

Z zadnjim prodajnim postopkom, v katerem Pivovarna Laško prodaja 23,34-odstotni delež Mercatorja, in glede na pretekla ravnanja pomembnih lastnikov Mercatorja je po ocenah uprave družbe postalo verjetno, da je na prodaj večinski paket delnic Mercatorja. "To novo okoliščino je verjetno opazilo tudi nekaj potencialnih strateških investitorjev - trgovskih podjetij iz EU, ki so v zvezi s tem v zadnjih tednih izrazili preliminarni interes," je zapisal Debeljak.

Verjetno je pričakovati, da bi mednarodni postopek prodaje večinskega paketa Mercatorja - z izhodišči, da se oblikuje paket najmanj 50 odstotkov delnic družbe, po možnosti pa 75 odstotkov, da se omogoči skrbni pregled in da postopek vodijo mednarodno uveljavljeni koordinatorji - privabil več uglednih mednarodnih strateških investitorjev, kar bi po navedbah uprave Mercatorja omogočilo konkurenčni prodajni postopek, ki bi maksimiral ekonomske koristi vseh delničarjev Mercatorja in omogočil preučitev možnosti pridobitve različnih primernih strateških partnerjev za skupino Mercator kot vodilno trgovsko podjetje v regiji.

Uprava Mercatorja je za koordinacijo vseh potrebnih aktivnosti s strani družbe v primeru morebitnega mednarodnega postopka prodaje večinskega deleža izbrala mednarodno finančno institucijo Societe Generale. Vodstvo Mercatorja je Societe Generale tudi podelilo mandat za izvedbo pogovorov z lastniki v zvezi z oblikovanjem in izvedbo mednarodnega postopka prodaje večinskega paketa delnic družbe.

Transparentno prodajo pomembnih deležev Mercatorju podpirajo tudi v Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD), kjer se strinjajo, da je z vidika maksimiranja prodajne cene miselno oblikovati večinski paket delnic in da na strokoven način prodati v resnem mednarodnem prodajnem postopku. Tak postopek je po ocenah VZMD potreben in pomemben tudi za ponovno vzpostavitev zaupanja v slovenski trg kapitala ter resnost akterjev na tem trgu.