c S

Odbor za delo nadaljuje z drugim branjem družinskega zakonika, načeli bodo 57. člen

31.03.2011 07:42 Ljubljana, 31. marca (STA) - Parlamentarni odbor za delo bo danes nadaljeval z drugim branjem predloga družinskega zakonika. Pred več kot tednom dni so se prebili čez 56. člen in sejo prekinili. Koalicijski poslanci so predlagali, naj tudi opozicija, prav tako kot je to storila vlada, pripravi in predloži vsa dopolnila k zakoniku, ki jih namerava še vložiti.

Člani parlamentarnega odbora so se nazadnje vendarle nekoliko hitreje prebijali čez posamezne člene predloga zakonika, vendar se koalicija in opozicija vseskozi "spotikata" prav na členih, ki na kakršen koli način zadevajo zakonsko zvezo ali istospolne skupnosti.

Na minuli seji so se med drugim zaustavili pri šestem členu, ki govori o starševski skrbi, zataknilo se je pri poimenovanju staršev v dvojini ali množini. SLS je predlagal, naj starševska skrb pripada očetu in materi oz. staršema, kar je odbor zavrnil. Predlagatelj namreč pravi, da obstoječa definicija dopušča vključitev raznovrstnih oblik družin.

Opozicija meni, da želita vlada in koalicija "z zvijačami" v zakon pripeljati izenačenje istospolnih skupnosti s raznospolnimi. Koalicija pa medtem z izjemo LDS pristaja na kompromis, ki ga je ponudila vlada. Odbor je že sprejel dopolnilo, ki je del tega in določa, da je zakonska zveza skupnost moškega in ženske in ne skupnost dveh oseb.

Čaka jih še soočenje z drugim delom kompromisnega predloga, ki določa, da lahko istospolna partnerja posvojita otroka le, če je eden od njiju otrokov biološki starš.

Odbor je na minuli seji razpravljal tudi o prepovedi telesnega kaznovanja otrok, nazadnje pa so končali 56. člen, ki določa, da zakonca svobodno odločata o rojstvu otrok. Tudi pri tem so si prišli do navzkrižja zaradi istospolnih partnerskih skupnosti.