c S

V koaliciji presenečeni nad neimenovanjem Bohinca, o njihovi neuglašenosti se strinja tudi opozicija

31.03.2011 07:39 Ljubljana, 30. marca (STA) - V koaliciji so nad odločitvijo poslancev, da Rada Bohinca ne imenujejo za ustavnega sodnika, razočarani in presenečeni, saj je bilo ob glasovanju prisotnih dovolj njihovih poslancev. Po mnenju Bojana Kontiča (SD) to kaže, da koalicija ne deluje tako, kot bi morala. Da je koalicija neuglašena, menita tudi Jože Tanko (SDS) in Radovan Žerjav (SLS).

Takšen izid glasovanja "priča o tem, da pogovori znotraj koalicije niso iskreni", je v izjavi za medije ocenil Kontič.

Vodja poslancev SD Dušan Kumer poudarja, da je bilo poslancev iz koalicijskih vrst dovolj za zadostno podporo Bohincu. "Krivde ne bomo valili na koga drugega. Koalicija je na eni strani pokazala odnos do predsednika države kot predlagatelja in na drugi strani do koalicije kot take. Mi smo povzročitelji tega, kar se je zgodilo," je oster Kumer.

Tudi po besedah Antona Anderliča iz LDS je presenetljivo, da se nekaj javno govori, na tajnem glasovanju pa ravna drugače. LDS je Bohinca podprl, pravi Anderlič, saj menijo, da je predsednik države tisti, ki se mora posvetovati v najširšem krogu tako s strokovnjaki kot z drugo javnostjo. "Ko nek predlog po vseh teh sitih pride v DZ, ni veliko prostora za še dodatno oporekanje", ocenjuje poslanec.

Vodja poslancev Zares Franco Juri je nekoliko presenečen in razočaran, saj je bila koalicija usklajena o tem, da bodo kandidata podprli. Toda glasovanje je tajno in sleherni poslanec ima pravico glasovati po lastni vesti, je dodal v izjavi za medije. Na vprašanje, ali to kaže na neuglašenost koalicije, odgovarja, da je pri marsikaterem vprašanju, o katerem se glasuje tajno, mogoče pričakovati presenečenja. Po njegovih besedah nekateri pomisleki posameznikov verjetno izhajajo iz dejstva, da je bil dvakrat minister, a sam izpostavlja, da ima Bohinc vse reference za ustavnega sodnika.

Poslanec DeSUS Matjaž Zanoškar glasovanje ocenjuje kot zanimivo, saj je bil prepričan, da bo Bohinc potrjen. Tak je bil tudi koalicijski dogovor, vendar je tu "nekdo malo zamočil", je dejal za STA. Po njegovih ocenah gre verjetno za osebne zamere do Bohinca, glasovanje pa bi bilo drugačno, če bi bilo javno.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je za STA poudaril, da kandidata niso podprli, ker za institucijo, kot je ustavno sodišče, potrebujemo neodvisne kandidate, ne pa takšne, ki so politično profilirani in so v preteklosti opravljali najpomembnejše strankarske funkcije. Tako je odločitev DZ o Bohincu po njegovem mnenju primerna. Tanko sicer težko predpostavlja, ali bi bilo glasovanje drugačno, če ne bi bilo tajno. A odločitev po njegovem mnenju kaže na neuglašenost koalicije. Ta je v državi zato, da stoji za ključnimi odločitvami, ki jih dajo vlada ali predsednik republike, je poudaril.

Po mnenju predsednika SLS Radovana Žerjava je prav, da se je tako izteklo, saj potrebujemo na mestih ustavnih sodnikov ljudi, ki niso tako politično kontaminirani, kot je Bohinc. Kot pravi, je dobro, da ljudje, ki so bili v preteklosti močno politični izpostavljeni, niso ustavni sodniki. Tudi po njegovih besedah "zna biti", da bi bilo glasovanje drugačno, če bi bilo javno.

Glede na to, da se je Bohinc v svojem ministrovanju posluževal vsega mogočega, da bi preprečil vstop SNS v parlament leta 2004, je zdaj tudi sam spoznal, da ga "njegovi lastni niti takrat niti zdaj ne podpirajo", pa je za STA povedal Zmago Jelinčič (SNS). Nad glasovanjem DZ ni presenečen, "saj je perverzno, da za ustavnega sodnika kandidira nekdo, ki je bil proti osamosvojitvi Slovenije".