c S

Sodba Erjavcu in Gutmanu predvidoma v ponedeljek

31.03.2011 07:39 Ljubljana, 30. marca (STA) - Na ljubljanskem okrajnem sodišču se je končala zadnja obravnava v sojenju nekdanjemu obrambnemu ministru Karlu Erjavcu in nekdanjemu načelniku Generalštaba Slovenske vojske Albinu Gutmanu, ki sta obtožena nevestnega dela v službi v postopku nakupa oklepnikov Patria. Danes so potekali še sklepni govori, razglasitev sodbe bo v ponedeljek.

Erjavec je po današnji obravnavi povedal, da je v sklepni besedi razložil, da "tožilstvo zlorablja svoje pristojnosti". Želi mu namreč dokazati, da je zaradi mitraljezov oškodoval državo, pri čemer pa je bilo po besedah nekdanjega obrambnega ministra dobavljenih šele 21 mitraljezov, "pa še te vse potrebujemo". ""Vse skupaj je politična farsa," je poudaril.

Na vprašanje, ali pričakuje, da ga bodo v ponedeljek oprostili, je Erjavec dejal, da mu je vseeno. "Naj naredijo, kar hočejo. Jaz vem, da bom na končni instanci dokazal svojo nedolžnost," je dejal.

Ponovno je zatrdil, da je bil namen obtožnega predloga njegova diskreditacija. V ozadju tega sojenja, pa tudi v ozadju tožbe vlade za ničnost pogodbe s Patrio, je po njegovem mnenju kapital. Posel z oklepniki se namreč hoče prenesti na tistega, ki na razpisu ni uspel, je prepričan Erjavec.

Erjavčev odvetnik Luka Podjed je dodal, da tožilka v današnjem sklepnem govoru, ki je trajal dve uri, ni predstavila nobenega novega dokaza ali argumenta. "Še več, po moji oceni je selektivno in iz konteksta jemala vsebino posameznih dokazov in izpovedi prič in na ta način skušala prikazati, da je imela prav, ko je vložila obtožni predlog zoper mojega klienta," je povedal.

Po besedah Gutmanovega odvetnika Emila Zakonjška noben od dokumentov, na podlagi katerih je tožilstvo gradilo svojo obtožbo, ne dokazuje "niti nevestnega dela, še manj pa škode". Kot je pojasnil, bi bila škoda objektivni pogoj kaznivosti, vendar pa ni nastala, niti ni bila izkazana v proračunu. Zakonjšek v ponedeljek pričakuje oprostilno sodbo.

Sodbo bo sodišče razglasilo v ponedeljek ob 14.30. Tako razglasitev kot obrazložitev sodbe bosta predvidoma javni.

Na današnji obravnavi sta sicer uvodoma pričala brigadir Dragan Bavčar in poveljnik sil Slovenske vojske Branimir Furlan. Sama zaslišanja nista komentirala, je pa Erjavčev odvetnik Podjed povedal, da sta tako Bavčar kot Furlan potrdila tezo obrambe, da škoda v postopku nakupa patrij ni nastala. Obramba je danes sicer predlagala, da bi bili sklepni govori javni, a sodnik tej zahtevi ni ugodil, zato so potekali za zaprtimi vrati.

Tožilstvo Erjavcu in Gutmanu očita nevestno delo v službi pri nakupu finskih oklepnikov, saj naj bi povzročila vsaj za 16,8 milijona evrov škode, zlasti z naročilom 25 neopremljenih osemkolesnih oklepnikov.