c S

Ministrstvo za delo za nadzor v primeru tragedije na Zaloški v Ljubljani

31.03.2011 07:37 Ljubljana, 30. marca (STA) - Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je zaradi tragedije na Zaloški v Ljubljani, v kateri je 42-letni oče svojo hčerko vrgel skozi okno in se zatem v globino pognal sam, socialni inšpekciji predlagalo, da opravi nadzor nad delom pristojnega centra za socialno delo. Od centra pa so zahtevali poročilo, so za STA povedali na ministrstvu.

Nadzor nad Centrom za socialno delo Ljubljana Moste-Polje, ki je obravnaval družino, naj po predlogu ministrstva opravi socialna inšpekcija, ki deluje v okviru Inšpektorata RS za delo. Od centra pa so zahtevali poročilo o delu v danem primeru. To je po zagotovilu ministrstva zaenkrat vse, kar v tem primeru lahko stori.

Inšpekcija se bo potem sama odločila, ali bo nadzor opravila ali ne, z ugotovitvami pa bo v primeru nadzora seznanila ministrstvo.

Varstveno nadzorstvo nad 42-letnim moškim iz okolice Vinice, ki je bil na pogojnem odpustu, je sicer opravljal Center za socialno delo Črnomelj. Kot so zapisali v tem centru, jim je v telefonskem pogovoru konec februarja potrdil, da glede na dogovor nadaljuje z obravnavami v Ljubljani ter da bo osebno prišel na pogovor v Črnomelj v marcu.

V črnomaljskem centru podrobneje navajajo, da jih je Zavod za prestajanje kazni zapora Koper sredi januarja seznanil, da bo obsojenec 1. februarja pogojno odpuščen. Okrajno sodišče v Ljubljani pa jih je konec januarja obvestilo o odločitvi komisije za pogojni z decembra lani, da se obsojenca pogojno odpusti. Vendar je komisija postavila pogoj, da se mu postavi svetovalca, ki opravlja varstveni nadzor. Center za socialno delo Črnomelj je svetovalca postavil 27. januarja, sodišče pa je 31. januarja izdalo sklep o imenovanju svetovalca.

Obsojenec je centru po telefonu povedal, da bo živel s partnerico in otrokom v Ljubljani, kjer bo tudi nadaljeval z obravnavo v Društvu za nenasilno komunikacijo ter se vključeval v družinsko terapijo na Centru za socialno delo Moste Polje. Glede na to je želel, da bi bilo tudi varstveno nadzorstvo v Ljubljani.

Strokovna služba ga je opozorila, da je glede na prijavljeno stalno bivališče za izvajanje varstvenega nadzora pristojen center v Črnomlju. Z njim so se zato dogovorili, da prvi dan po odpustu pride na osebni pogovor k njim v Črnomelj. Ob njegovem obisku 2. februarja so se potem dogovorili za nadaljnjo obravnavo v Ljubljani, še navajajo na Centru za socialno delo Črnomelj.

Na ministrstvu za pravosodje so zagotovili, da bodo storili vse, kar je v njihovi pristojnosti, da se bodo družinski spori reševali čim hitreje in z odpravljanjem vzrokov za spore.

Tragedija na Zaloški ulici v Ljubljani se je zgodila v nedeljo zvečer, ko je moški po prepiru z nekdanjo partnerko skozi okno stanovanja v 9. nadstropju vrgel svojo petletno hčerko, zatem pa skočil še sam in se ubil. Deklica, ki je bila ves čas v kritičnem stanju, je v ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru danes poškodbam podlegla, so potrdili na Policijski upravi Ljubljana.