c S

Skupina tožilcev zahtevala preiskavo v zvezi z Vegradom

31.03.2011 07:30 Celje/Ljubljana, 30. marca (STA) - Skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala je v zvezi z Vegradom na Okrožno sodišče v Celju vložila zahtevo za preiskavo zoper dve osebi zaradi suma kaznivih dejanj poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja, so za STA potrdili v skupini. Na sodišču pa so navedli, da gre za Hildo Tovšak in Branko Gabriel.

Predsednik Okrožnega sodišča v Celju Miran Jazbinšek je za STA potrdil, da je bila na sodišče 10. marca letos vložena zahteva za preiskavo zoper obdolženo Hildo Tovšak in Branko Gabriel zaradi kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja. Preiskovalni sodnik, ki dela na zadevi, bo zaslišanje obdolžencev razpisal predvidoma do letošnjih sodnih počitnic.

Skupina za pregon organiziranega kriminala sicer obravnava 16 kazenskih zadev zoper osumljene kaznivih dejanj v poslovnem sistemu Vegrad, to število pa ni enako številu evidentiranih kaznivih dejanj pri policiji, ker je število dejanj bistveno večje. Med osumljenimi je devet odgovornih oseb iz sistema Vegrad in več oseb iz drugih pravnih oseb v Sloveniji in tujini, so sporočili iz skupine, o zahtevi za preiskavo pa sicer danes poroča Delo.

Med preiskovanimi kaznivimi dejanji je več poslovnih goljufij, poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja, zlorabe položaja odgovornih oseb pri gospodarskem poslovanju, davčne zatajitve, pranje denarja in ponarejanje listin. Preiskovanje poteka v Sloveniji, skupina tožilcev pa dokaze po poti mednarodne pravne pomoči pridobiva tudi v tujini.

V skupini navajajo, da so eden od prioritetnih delov preiskave kazniva dejanja kršitev temeljnih pravic delavcev v Vegradu. Preiskovanje poteka na podlagi ovadb inšpektorata za delo, ugotovitev davčnega inšpekcijskega nadzora in individualnih ovadb delavcev.

Preiskovanje dejanj pri policijski upravi Celje je v sklepni fazi, navajajo v skupini tožilcev, posebni davčni urad pa je za določeno obdobje že podal ovadbo zaradi davčne zatajitve ter neplačila dohodnine in prispevkov od plač.

Kazenske ovadbe policijske uprave Celje, vložene meseca marca letos, so po navedbah skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala v fazi dopolnjevanja ovadb in pridobivanja dodatnih dokazov. Gre za ovadbe zaradi poslovnih goljufij, davčne zatajitve in ponarejanje listin.