c S

Telekom mora omogočiti dostop do svoje optike tudi alternativnim operaterjem

30.03.2011 15:10 Ljubljana, 30. marca (STA) - Agencija za pošto in elektronske komunikacije (Apek) je danes v skladu s pričakovanji objavila odločbo, s katero Telekomu Slovenije nalaga, da mora omogočiti dostop do svojega optičnega omrežja tudi alternativnim operaterjem. Agencija je namreč ugotovila, da je Telekom operater s pomembno tržno močjo na tozadevnem trgu.

Že v februarja objavljenih odgovorih na pripombe, ki so jih podali operaterji na agencijini analizi trga širokopasovnega dostopa, je bilo razvidno, da bo tudi odločba vsebovala že z analizo napovedano glavno novost - največji slovenski telekomunikacijski operater bo moral omogočiti dostop do svoje optike tudi alternativnim operaterjem.

S to odločbo za tako imenovani upoštevni trg 4, pri katerem gre za medoperaterski trg dostopa do fizične omrežne infrastrukture na fiksni lokaciji, je agencija odredila tako imenovano razvezavo optične lokalne zanke.

To pomeni, da bodo uporabniki imeli možnost preko optičnega omrežja Telekoma Slovenije kot operaterja s pomembno tržno močjo dobiti ne samo storitve, ki jo ponuja Telekom, ampak tudi storitve, ki jih ponujajo alternativni operaterji. Ti bodo seveda Telekomu za to ponujanje storitev prek njegovega omrežja morali plačati določeno vsoto.

Predsednik uprave Telekoma Slovenije Ivica Kranjčević je že ob predstavitvi analiz opozoril, da bo Telekom zaradi regulacije na področju širokopasovnega dostopa, kot jo predvideva predlog Apeka, ob 16 milijonov evrov prihodkov letno in da lahko pride do zastoja investicij v infrastrukturo izven urbanih naselij.