c S

Malo delo je prikrit instrument nesposobnosti vlade

30.03.2011 13:54 Ljubljana, 30. marca (STA) - Malo delo je prikrit instrument nesposobnosti ministra za delo Ivana Svetlika in sedanje vlade, ki ne najdeta prave rešitve za študente, meni predsednik Slovenske demokratske mladine Andrej Čuš. Zakon po njegovih besedah mladim ne omogoča večje možnosti redne zaposlitev po končani fakulteti, ampak jih pahne v isti koš z upokojenci in brezposelnimi.

Kot alternativne rešitve so v Slovenski demokratski mladini, podmladku SDS, predlagali, da bi se študentsko delo odpravilo s 26. letom starosti. Ravno starejši od 26 let namreč "izkoriščajo fiktivne vpise in tako jemljejo prve redne zaposlitve mladim diplomantom", je na novinarski konferenci poudaril Čuš. Prav tako predlagajo tudi enotno evidenco vpisov študentov.

Kot pravi Čuš, malo delo ne prinaša novih delovnih mest, saj je po izkušnjah iz Nemčije v redno zaposlitev prešlo le deset odstotkov malih delavcev. Zakon, o katerem bodo volivci na referendumu odločali 10. aprila, je po njegovih besedah tudi v nasprotju s členoma ustave, ki govorita o svobodi dela in enakosti pred zakonom.

V podmladku so razočarani, da se status študentskega dela ureja hkrati z upokojenci in brezposelnimi. Ti imajo, kot pravi Čuš, več prostega časa in izkušenj, zato bodo študentje ob njih "neprimerno manj konkurenčni".

Čuš opozarja še na večanje birokracije. "Namestitev informacijskega sistema, ki bo vodil evidenco malih delavcev, bo stala dva milijona evrov, vsakoletno vzdrževanje pa še vsaj 700.000 evrov," pravi Čuš, ki verjame, da je ponudnik sistema že izbran.