c S

Začenja se glasovanje o prisilni poravnavi Mersteela

30.03.2011 13:54 Naklo, 30. marca (STA) - Kranjsko okrožno sodišče je danes pozvalo upnike Mersteela na glasovanje o prisilni poravnavi podjetja. Upniki imajo mesec dni časa, da oddajo glasovnico, na kateri se opredelijo za ali proti sprejetju prisilne poravnave na podlagi spremenjenega načrta finančnega prestrukturiranja podjetja, ki je v postopku poravnave od lanskega novembra.

Kot je zapisano v pozivu, objavljenem na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), se bodo pri presoji izida glasovanja upoštevale glasovnice upnikov, ki jih bo sodišče prejelo do poteka enomesečnega roka od današnjega poziva. Za upnike, ki glasovnice ne bodo predložili, velja, da so glasovali proti sprejetju prisilne poravnave.

Navadni upniki Mersteela, ki imajo pravico glasovanja, bodo v primeru izglasovane prisilne poravnave glede na spremenjeni načrt finančnega prestrukturiranja v petih letih prejeli 55-odstotno poplačilo svojih terjatev, medtem ko je bilo prvotno predvideno le 30-odstotno poplačilo.

Višje predlagano poplačilo je rezultat dogovora med Mersteelom in krovno družbo Merkur, da ta z delnicami Gorenjske banke delno poplača 35 milijonov evrov vredno posojilo Nove Kreditne banke Maribor (NKBM), ki ga je najel Merkur, a je za njegovo poplačilo jamčil Mersteel. Ker ustrezne pogodbe k temu dogovoru še ne prejela, upraviteljica prisilne poravnave Mersteela Katarina Benedik dvomi v uspeh poravnave oziroma zmožnost Mersteela, da zagotovi poplačilo upnikov v ustreznem odstotku in je zato vložila ugovor.

Direktor podjetja Darko Gregorič pa je v minulih dneh Benedikovi vendarle posredoval dokazilo o poplačilu večine terjatve NKBM z delnicami Gorenjske banke, hkrati naj bi bil kmalu sklenjen tudi pisni dogovor z Merkurjem, da 60 odstotkov preostalih 13,3 milijona dolga v skladu z njegovo prisilno poravnavi pokrije krovno podjetje in le preostanek Mersteel.

Merkurjeva metalurška družba v tem letu izkazuje uspešno poslovanje, ki je boljše od načrtovanega in začrtanega v načrtu finančnega prestrukturiranja. Tako je Mersteel tudi po mnenju predsednika uprave Merkurja Blaža Pesjaka do sedaj največje pozitivno presenečenje sanacije. Po njegovem prepričanju naj zato ne bi imel težav s 55-odstotnim poplačilom terjatev, ki so jih upniki skupaj prijavili za 155,4 milijona evrov, sodišče pa jih je priznalo za 68,8 milijona evrov.