c S

Računsko sodišče ugotovilo nepravilnosti pri poslovanju ZZZS

30.03.2011 11:45 Ljubljana, 30. marca (STA) - Računsko sodišče je v reviziji poslovanja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije v letu 2009 ugotovilo, da je zavod v bilanci stanja neupravičeno izkazal 300.000 evrov za predujem za nakup poslovnih prostorov. Revizija je pokazala tudi nepravilnosti pri javnih naročilih v znesku 1.328.602 evrov.

Računsko sodišče je zavodu izreklo mnenje s pridržkom, saj je poleg neupravičeno izkazanega predujma za nakup poslovnih prostorov v znesku 300.000 evrov, zavod tudi neupravičeno izkazal dolgoročne obveznosti iz poslovanja v znesku 1.237.500 evrov in hkrati neplačane odhodke za prav tak znesek, ki predstavlja drugi del kupnine za poslovne prostore.

Kot ugotavlja računsko sodišče, zavod tudi ni posloval v skladu s predpisi o javnem naročanju pri oddaji javnih naročil za letalske prevoze in nastanitvene aranžmaje ter za nadgradnjo računalniške opreme v skupnem znesku 1.328.602 evrov.

Poleg tega je računsko sodišče zavodu priporočilo, naj skupaj s partnerji pristopi k aktivnostim za določitev standardne cene vsaj najpogostejših in najdražjih bolnišničnih obravnav ter drugih pomembnejših zdravstvenih storitev. Prav tako zavodu predlaga naj skupaj z ministrstvom za zdravje prouči možnosti za spremembo obstoječe pravne ureditve glede pooblastil zavoda za pridobivanje podatkov, potrebnih za vzpostavitev take podatkovne baze o posameznih bolnišničnih obravnavah, ki bo omogočila izvajanje nadzora nad evidentiranjem in obračunavanjem skupin primerljivih primerov v večjem obsegu.