c S

Sojenje Geertu Wildersu se bo nadaljevalo

30.03.2011 11:10 Amsterdam, 30. marca (STA) - Sodišče v Amsterdamu je danes odločilo, da se bo sojenje skrajno desnemu nizozemskemu politiku Geertu Wildersu, obtoženemu spodbujanja sovraštva do muslimanov, nadaljevalo. S tem je zavrnilo ugovor obrambe, da sodišče ni pristojno za sojenje, ker se Wildersu očitani prestopki naj ne bi zgodili v Amsterdamu.

Wildersu tožilstvo v obtožnici v petih točkah očita, da je sovraštvo do muslimanov in njihove religije podpihoval v več javnih nastopih in intervjujih ter v svojem marca 2008 objavljenem 16-minutnem filmu Fitna, ki govori o nevarnosti širjenja skrajnega islama in islamizacije Nizozemske.

Obramba je na obravnavi 14. marca trdila, da sodišče ni pristojno za sojenje, saj so film Fitna objavili ameriški spletni strežniki. A predsednik sodnega senata Marcel van Oosten je danes odločil, da je film "glede na vsebino in podnapise v nizozemščini namenjen nizozemski javnosti", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sojenje proti Wildersu se je začelo 4. oktobra lani, a je bilo čez slabe tri tedne že ustavljeno, saj je sodišče zaradi pristranskosti izločilo sodni senat. Novi sodniki so Wildersovemu odvetniku dovolili, da najprej predstavi ugovore glede pristojnosti sodišča za sojenje njegovemu klientu.

Wildersu, čigar Stranka za svobodo je na parlamentarnih volitvah junija lani zasedla tretje mesto, v primeru obsodbe grozi leto dni zapora ali globa v višini 7600 evrov.