c S

Nekdanjega vodjo Hypo banke Kultererja oprostili

30.03.2011 11:18 Celovec/Dunaj, 30. marca (STA) - Sodišče v Celovcu je nekdanjega predsednika uprave avstrijske banke Hypo Group Alpe Adria Wolfanga Kultererja in še dva managerja banke v torek oprostilo obtožb. Tožilstvo jim je očitalo nevestno poslovanje zaradi odobritve dveh posojil v skupni višini 2,15 milijona evrov.

Kultererju ter Gertu Xanderju in Albinu Ruhdorferju je tožilstvo očitalo, da so ob posredovanju pokojnega glavarja avstrijske Koroške Jörga Haiderja odobrili okoli dva milijona evrov posojila letalski družbi Styrian Spirit, ki je kasneje propadla, in 150.000 evrov posojila zasebnemu detektivu Dietmarju Guggenbichlerju, čeprav za ta posojila niso imeli potrebnih jamstev.

Kot je poročala avstrijska tiskovna agencija APA, je sodišče odločilo, da ni dokazov za to, da je trojica ravnala naklepno in vplivala na dodelitev omenjenih posojil. Tožilstvo je napovedalo pritožbo.

To je bila prva sodba v procesu Hypo, v središču katerega je Kulterer, ki naj bi bil pomembno udeležen pri prodaji večinskega deleža banke nemški BayernLB.

Kulterer bo kmalu spet pred sodiščem, saj se bo moral zagovarjati zaradi domnevno lažnih izjav pred preiskovalno komisijo koroškega deželnega zbora v primeru Hypo.

Prevzem Hypo Group Alpe Adria s strani BayernLB naj bi bil sporen, saj so že takrat obstajali namigi o tem, da naj bi banka odobravala tvegana posojila in bila vpletena sumljive posle, med drugim tudi v srednji in vzhodni Evropi ter na Balkanu. Konec leta 2009 so banko podržavili; zaradi velikih izgub so bili njeni lastniki - poleg BayernLB še avstrijska dežela Koroška in graška zavarovalnica Grawe - banko prisiljeni prodati za en evro Avstriji in se odpovedati milijonskim terjatvam.