c S

Na današnji obravnavi v zadevi Patria še pričanje Bavčarja in Furlana

30.03.2011 09:55 Ljubljana, 30. marca (STA) - Na ljubljanskem okrajnem sodišču se nadaljuje sojenje nekdanjemu obrambnemu ministru Karlu Erjavcu in nekdanjemu načelniku Generalštaba Slovenske vojske (SV) Albinu Gutmanu. Sodišče bo danes zaslišalo še brigadirja Dragana Bavčarja in poveljnika sil SV Branimirja Furlana. Sledile naj bi zaključne besede, ki bodo potekale brez navzočnosti javnosti.

Erjavec je pred današnjo obravnavo povedal, da se čudi dodatnim zaslišanjem, saj bi sojenje po njegovem mnenju "lahko končali v petih minutah, saj vemo, da obtožni predlog nima nobenih pravnih podlag".

Ponovil je, da pravilnik, ki naj bi ga kršil, ni nikdar veljal, in da škoda, ki naj bi jo povzročil v postopku nakupa oklepnikov Patria, ni nastala in tudi ni izkazana v proračunu. "Ne razumem, zakaj je ta proces tako dolgotrajen, razen če je pač zadaj političen motiv, da se me diskreditira," je poudaril.

Gutmanov odvetnik Emil Zakonjšek je glede današnjih zaslišanj prič povedal, da se je sodnik pač tako odločil. Kot je pojasnil, je Furlana in Bavčarja za zaslišanje predlagalo tožilstvo, in sicer že v obtožnem predlogu.

Kljub temu Zakonjšek pričakuje, da bodo danes že zaključne besede in da bo potem v nekaj dneh razglašena sodba. Povedal je še, da bo sodišču predlagal, naj prekliče izključitev javnosti z zaključne besede, saj da za to ni razloga. Po neuradnih informacijah je sodnik takšen predlog že zavrnil.

Tožilstvo Erjavcu in Gutmanu očita nevestno delo v službi pri nakupu finskih oklepnikov, saj naj bi povzročila vsaj za 16,8 milijona evrov škode, zlasti z naročilom 25 neopremljenih osemkolesnih oklepnikov.