c S

DZ z insolvenčno zakonodajo zaključuje marčno sejo

30.03.2011 08:04 Ljubljana, 30. marca (STA) - DZ bo zadnji dan marčne seje obravnaval predloga novel dveh zakonov, s katerima naj bi se izboljšal položaj upnikov: insolvenčnega zakona ter zakona o izvršbi in zavarovanju. Na dnevnem redu je še predlog sprememb zakona o preoblikovanju Kada, po vetu državnega sveta pa bo DZ ponovno odločal o noveli zakona o preoblikovanju Loterije Slovenije.

Predlog novele zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju določa, da mora dolžnik zagotoviti najmanj 50-odstotno poplačilo terjatev upnikov. Ob tem pa morajo biti upniki poplačani v obdobju največ štirih let, je vlada zapisala v osnutek novele zakona, ki ga je pripravila v dogovoru z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije (OZS).

Z novelo zakona o izvršbi in zavarovanju pa se bo preprečilo zamude, do katerih prihaja s tem, ko dolžniki s pavšalnimi ugovori zanikajo obstoj poslovnega razmerja z upniki. Upnik bo imel po novem možnost, da sodišču predloži dobavnico oz. kakšen drug dokument, ki dokazuje poslovno razmerje z dolžnikom, sodišče pa bo z izdajo predhodne odredbe avtomatično zablokiralo dolžnikovo premoženje na bančnem računu.

Z novelo zakona o preoblikovanju Kapitalske družbe (Kad) ter o naložbeni politiki Kada in Slovenske odškodninske družbe pa se določa, kako lahko oba državna sklada upravljata z naložbami v obdobju do sprejema strategije upravljanja kapitalskih naložb države, ki jo pripravlja lani ustanovljena Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS.