c S

Poslanci nekoliko omilili določbe protikorupcijskega zakona

30.03.2011 07:59 Ljubljana, 29. marca (STA) - Državni zbor je z 80 glasovi za in štirimi proti sprejel novelo zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. S spremembami so nekoliko omilili določbe veljavnega zakona, ki so se zlasti na lokalni ravni po mnenju večine poslancev izkazale za neživljenjske.

Novelo je predlagalo 75 poslancev, vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik pa je danes v imenu predlagateljev pojasnil, da bo novela omilila določbe, ki lahko omejujejo posameznikove pravice do sodelovanja pri upravljanju in vodenju lokalnih samoupravnih skupnosti.

Novela tako med drugim odpravlja določbo, po kateri občinski funkcionar, če se prijavi na javni razpis za dodelitev občinske pomoči ali druge oblike pridobivanja sredstev, ne more pridobiti sredstev po pravilu "de minimis", in ne more pridobiti sredstev na javnem razpisu za ukrepe in pomoči.

Po besedah ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs novela zakona ustrezno popravlja določbe 35. člena zakona, ki so se izkazale za preveč restriktivne in niso dosegale ciljev zakona.

Večina poslancev je ob tem zavrnila dopolnila SDS, s katerimi bi določbe zakona glede dolžnosti poročanja protikorupcijski komisiji veljale tudi za posameznike, ki jih DZ ali vlada pošljeta na delo v evropske institucije.