c S

Protikorupcijska komisija uvedla prekrškovne postopke zoper odgovorne za pogodbe v okviru pomurskega zakona

30.03.2011 07:56 Ljubljana, 29. marca (STA) - Komisija za preprečevanje korupcije je v petek sprožila prekrškovne postopke zoper osebe, odgovorne za sklepanje pogodb v okviru projekta Pomurje, je razvidno iz ponedeljkovega dopisa komisije predsedniku vlade Borutu Pahorju. Podpisnik spornih pogodb je bil nekdanji minister Henrik Gjerkeš.

Na službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) so za STA potrdili, da so tudi oni v ponedeljek od protikorupcijske komisije dobili obvestilo, da je v zvezi s projektom Pomurje podanih več sumov nepravilnosti in konflikta interesov v zvezi z javnimi naročili, med drugim dejstvo, da že sklenjene pogodbe v nasprotju z zakonom ne vključujejo protikorupcijskih klavzul.

Zaradi tega je komisija zoper odgovorne osebe v petek že sprožila tudi prekrškovni postopek. Za sklepanje pogodb na podlagi razpisov in javnih naročil v okviru pomurskega zakona je odgovoren predstojnik SVLR. V času sklepanja spornih pogodb s podjetji Oikos, Pribinovina, Pristop in Regionalno razvojno agencijo Mura, ki jih preučuje tudi protikorupcijska komisija, je bil to zdaj že nekdanji minister Henrik Gjerkeš. Ta je bil tudi podpisnik teh pogodb. Razpise pa je pripravil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Andrej Horvat.

Na SVLR in pri protikorupcijski komisiji drugih pojasnil zaenkrat ne dajejo.

Henrik Gjerkeš je za STA dejal, da o postopkih protikorupcijske komisije ni obveščen. Pojasnjuje pa, da je bila za pravno-formalno točnost dokumentov, tudi teh pogodb, odgovorna njegova državna sekretarka, zdaj ministrica Duša Trobec Bučan. "Jaz se kot strojnik v pravno pravilnost dokumentov nisem spuščal, ona pa je pravnica in sem ji zaupal," je dejal Gjerkeš.

Na SVLR sicer trenutno potekajo revizije sklepanja spornih pogodb, ministrica Trobec Bučanova pa je nedavno že pojasnila, da lahko v primeru ugotovljenih nepravilnosti pogodbe tudi razdrejo.