c S

Vlada še čaka na tožbo za ničnost pogodbe s Patrio

30.03.2011 07:53 Ljubljana, 29. marca (STA) - Državno pravobranilstvo vladi še ni poslalo pripravljene tožbe za ničnost pogodbe s Patrio, je po kolegiju pri predsedniku vlade Borutu Pahorju za STA povedal prvak Zares Gregor Golobič. Pričakuje, da bodo tožbo pripravili do četrtkove seje vlade.

Vlada je minuli četrtek namreč naložila državnemu pravobranilstvu, naj v tednu dni pripravi tožbo za ničnost pogodbe s Patrio. O vložitvi tožbe naj bi se vlada odločila ta četrtek, kot je minuli teden povedala ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, pa se bodo o tem odločili na podlagi vsebine pripravljenih dokumentov.

Prvak DeSUS in nekdanji obrambni minister Karl Erjavec je sicer pred kolegijem pri premieru povedal, da se povsem strinja s stališčem ministrice za obrambo, da "ni pravih argumentov za ugotovitev ničnosti pogodbe s Patrio". Če bi bili, bi to po njegovem mnenju naredili že leta 2008, ko se je zamenjala vlada.

Erjavec je ponovil, da je reprogramiranje pogodbe s Patrio zaradi finančnega položaja Slovenije vendarle prava rešitev, tožba za ničnost pogodbe pa je po njegovem korak v napačno smer. Spomnil je tudi, da ne uresničujemo dveh odstotkov BDP za obrambne namene kot smo zagotovili Zvezi Nato.

Če bomo šli v tožbo za ničnost pogodbe, bo Patria manj prijazna pri pogajanjih za zmanjšanje števila oklepnikov, je vnovič opozoril Erjavec.