c S

Haaško sodišče objavilo demografsko sliko o posledicah vojne na Balkanu

30.03.2011 07:49 Haag, 29. marca (STA) - Mednarodno haaško sodišče je na spletni strani danes objavilo demografske podatke o posledicah vojne na območju nekdanje Jugoslavije v 90. letih, ki med drugim obsegajo število ubitih, ranjenih, pogrešanih in razseljenih oseb ter beguncev. Haaško sodišče je prvo mednarodno sodišče, ki je uporabilo tovrstne demografske ocene, poudarjajo v Haagu.

Oddelek za demografska vprašanja pri Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je zbral doslej razdrobljene podatke in pripravil obsežen pregled ubitih v Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem in Kosovu med letoma 1991 in 1999.

Ena ključnih ugotovitev demografskega oddelka se nanaša na število žrtev v BiH med letoma 1992 in 1995. Gre za 104.732 ubitih, ta številka pa je rezultat 12-letnega zbiranja podatkov iz različnih virov, je sporočilo sodišče.

Prvo poročilo je demografski oddelek pripravil o pogrešanih osebah po padcu muslimanske enklave Srebrenice julija 1995, uporabili pa so ga junija 2000 kot dokaz na sojenju proti nekdanjemu generalu vojske bosanskih Srbov Radislavu Krstiću, ki je bil obsojen sodelovanja in pomoči pri genocidu v Srebrenici, navaja nemška tiskovna agencija dpa. V Srebrenici je bilo po ocenah, navedenih v poročilu, ubitih 7475 bosanskih muslimanov.

Doslej je bilo izdelanih 40 tovrstnih poročil različnih strokovnjakov, ki se nanašajo na različne dogodke v vojni na območju nekdanje Jugoslavije in ki skupaj predstavljajo obsežno demografsko sliko o posledicah vojne.

Zemljevidi in podatki so na voljo na spletni strani www.icty.org/sid/10562.