c S

Bruselj od 16 držav EU zahteva informacije o izvajanju avdiovizualnih pravil

30.03.2011 07:49 Bruselj, 29. marca (STA) - Evropska komisija je 16 držav članic EU v pismu pozvala, naj ji posredujejo informacije o njihovem izvajanju direktive o avdiovizualnih medijskih storitvah, so danes sporočili v Bruslju. Slovenije med temi državami ni, saj je komisija proti njej, Poljski in Portugalski že uvedla postopek za ugotavljanje kršitev te direktive.

Komisija je članice pozvala, naj na njeno pismo odgovorijo v desetih tednih. Današnje pismo ne pomeni, da je država članica nepravilno prenesla omenjeno direktivo, temveč da ima komisija vprašanja glede njenega izvajanja.

Države, ki jim je komisija poslala pismo, so: Belgija, Bolgarija, Češka, Danska, Finska, Francija, Grčija, Irska, Italija, Malta, Nizozemska, Romunija, Španija, Švedska, Slovaška in Velika Britanija.

Ta pisma so del prizadevanj komisije, da bi zagotovila ustrezno upoštevanje te direktive v nacionalnih medijskih zakonih vseh članic. Obravnavana vprašanja se med posameznimi državami razlikujejo.

Slovenija, Poljska in Portugalska pa Evropske komisije še niso obvestile o ukrepih za prenos direktive o avdiovizualnih medijskih storitvah v svoje nacionalne zakonodaje, zato proti njim že potekajo postopki za ugotavljanje kršitev.

Komisija je sicer v postopku analiziranja ukrepov, o katerih so jo obvestile preostale članice: Avstrija, Ciper, Estonija, Nemčija, Madžarska, Luksemburg, Litva in Latvija. Če bo potrebno, bo v drugem četrtletju tega leta tudi tem poslala pisma s pozivom po več informacijah.

Direktiva o avdiovizualnih storitvah je prišla v ospredje pozornosti javnosti ob uveljavitvi spornega madžarskega medijskega zakona. Evropska komisija je preverila skladnost zakona z direktivo in od Madžarske zahtevala popravke zakona.

Tedaj je tudi napovedala, da bo preverila tudi izvajanje omenjene direktive v vseh drugih državah članicah EU.