c S

Pahor in Blažič o kompromisnem družinskem zakoniku

30.03.2011 07:48 Ljubljana, 29. marca (STA) - Predsednik vlade Borut Pahor je koordinatorju kampanje Za vse družine! Mitji Blažiču danes predstavil razloge za čimhitrejši sprejem družinskega zakonika. Slednji po mnenju premierja poleg pravic otrok v istospolnih družinah prinaša tudi druge pomembne rešitve številnih težav.

Predsednik vlade se je o družinskem zakoniku pogovoril na pobudo koordinatorja omenjene kampanje Mitje Blažiča. Ta je skupaj s pravnico in sonajemnico lokala Cafe Open Barbaro Rajgelj premierju predstavil prizadevanja in stališča leto in pol trajajoče kampanje. Z njo si prizadevajo v družinskem zakoniku uveljaviti rešitve, ki naj bi zagotovile enakopravnost istospolnih parov in družin, posebej pa tudi otrok v istospolnih družinah.

Predsednik vlade Borut Pahor je v pogovoru pojasnil kompromisno stališče vlade in navedel razloge za čimprejšnji sprejem družinskega zakonika, ki prinaša tudi druge pomembne rešitve težav s tega področja. Predlog družinskega zakonika je vlada namreč poslala v parlamentarno proceduro že decembra 2009, vendar se je zataknilo pri razpravi na pristojnem parlamentarnem organu.

Družinski zakonik je trenutno v drugem branju na odboru za delo, kjer so precej burne razprave povzročile določbe, ki urejajo pravice istospolnih parov in otrok v tovrstnih družinah. Prvotni predlog zakona po mnenju pripravljavca nima dovolj podpore, zato je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve predlagalo kompromis.