c S

Belgija podrla nov rekord v "brezvladju"

29.03.2011 13:59 Bruselj, 29. marca (STA) - Belgija je danes podrla nov svetovni rekord v "brezvladju". Z Irakom se je namreč izenačila po številu dni brez vlade po parlamentarnih volitvah, poročajo tuje tiskovne agencije. Od belgijskih parlamentarnih volitev je namreč minilo že 289 dni, flamski in frankofonski politiki pa še vedno niso dosegli dogovora o sestavi vlade.

V Iraku so Kurdi ter šiitski in sunitski muslimani potrebovali 249 dni, preden so dosegli politični dogovor o vladi, nato pa so porabili še 40 dni za njeno oblikovanje.

Že sredi februarja, ko je minilo 249 dni od volitev, so bili v Belgiji protesti proti maratonski vladni krizi, poimenovani revolucija ocvrtega krompirja. Prireditve so v večjih belgijskih mestih načrtovane tudi za danes.

Predčasne volitve v Belgiji so bile 13. junija lani, vendar flamskim in frankofonskim strankam doslej ni uspelo sestaviti vladne koalicije zaradi večnih razlik jezikovne narave, sporov glede denarja med bogatejšo Flandrijo in revnejšo Valonijo ter zaradi vprašanja vpliva nad Brusljem.