c S

Severnoprimorski župani ob sredinem obisku vlade pričakujejo odgovore na številna vprašanja

29.03.2011 13:11 Nova Gorica, 29. marca (STA) - Vlada bo v sredo obiskala severnoprimorsko statistično regijo. Ob prihodu bo imela delovni posvet na katerem jih bo pozdravil tudi župan Ajdovščine Marjan Poljšak. Na koncu pa se bodo predstavniki vlade srečali z župani, gospodarstveniki, poslanci in državnimi svetniki z obiskanega območja.

Predsednik vlade Borut Pahor bo skupaj z ministrico za gospodarstvo Darjo Radić obiskal podjetji Hidria inštitut klima in Kolektor Group, v Idriji pa se bo udeležil tudi srečanja na temo varovanja kulturne dediščine v povezavi z idrijskim rudiščem. Minister za pravosodje Aleš Zalar bo med drugim obiskal Okrožno sodišče v Novi Gorici, okoljski minister Roko Žarnič pa si bo ogledal plaz Stogovci ali Znosence. Minister za finance Franc Križanič bo med drugim obiskal podjetje Hit, minister za promet Patrick Vlačič pa podjetje Pipistrel. Kmetijski minister Dejan Židan si bo ogledal podjetji Fructal in Agroind Vipava. Medtem pa se bo državni sekretar na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Boris Jesih na tolminskem pogovarjal s slovensko manjšino v Italiji.

Pred leti tretja najbolj razvita slovenska regija je zaradi gospodarske krize doživela težke čase s stečaji nekdanjih gospodarskih velikanov in odpuščanjem delavcev. V najtežjih gospodarskih razmerah se je med 13 občinami v regiji znašla občina Ajdovščina.

V ospredju prebivalcev severnoprimorske statistične regije, ki jo sestavlja 13 občin v velikosti 2.325 kvadratnih kilometrov s skupno 119.126 prebivalci, so predvsem gospodarska vprašanja. Na Vipavskem, ki obsega občini Ajdovščina in Vipava, imajo v zadnjih mesecih velike težave zaradi vse večje brezposelnosti zaradi stečajev in odpuščanj. Na idrijsko-cerkljanskem območju pa so težave nasprotne, saj delavcev v njihovih gospodarskih velikanih Hidria, Kolektor in Eta nenehno primanjkuje.

Pot do tega območja je za mnoge, ki so izgubili zaposlitev, naporna in predolga. Nasploh se nad dolžinami cest, ki jih je potrebno vzdrževati, pritožujejo v občinah Idrija in Cerkno. Večino denarja, namenjenega vzdrževanju preko 230 kilometrov lokalnih cest, porabijo že v začetku leta za posipanje in pluženje, za kakšna večja popravila pa ga vedno zmanjka. Vedno nove probleme povzročajo tudi številni zemeljski plazovi.

Z večjimi plazovi se ukvarjajo tudi v občini Ajdovščina. Po desetletju še nedokončane sanacije plazu Slano blato nad Lokavcem morajo reševati še večja plazova Stogovce in Znosence, ki sta prekinila pomembni cestni povezavi in 1500 prebivalcev krajev na Gori nad Ajdovščino prisilila, da so uporabljali dolge, 50 kilometrov daljše obvoze. Interventna cesta preko plazu Stogovce, za sanacijo katere so porabili pol milijona evrov, je vsaj nekoliko odprla cestno povezavo med Predmejo in Ajdovščino, do dokončne ureditve te državne ceste pa je še dolga pot in predvsem 5,6 milijona evrov, ki jih trenutno nima nihče.

Gospodarske razmere v regiji so se v zadnjih dveh letih zaradi stečajev nekaterih večjih podjetij poslabšale. Odpuščal je tudi igralniški velikan Hit, ki mu poslovanje v letošnjem letu kaže veliko bolje. Po ocenah vodstva naj bi družba v prvih treh mesecih letošnjega leta ustvarila 41,7 milijona evrov bruto prihodkov, dobiček naj bi znašal 0,8 milijona evrov.

"Turizem predstavlja eno izmed slabše izkoriščenih razvojnih možnosti Goriške in širše regije in na tem bo potrebno v prihodnje več narediti," je za STA na vprašanje kaj so razvojne prioritete regije, odgovoril direktor Regijske razvojne agencije za Severno Primorsko Črtomir Špacapan. Svojo priložnost iščejo tu predvsem posoške občine Bovec, Kobarid in Tolmin, vztrajno pa jim poskušajo z novimi projekti slediti tudi v Goriških Brdih. Med pomembnejšimi projekti občine Brda je po besedah tajnika občine Andreja Markočiča predvsem izgradnja term, ki so jim po sprejetju prostorskega plana občine sedaj že korak bliže.

Turistično bi bilo uspešnejše tudi Posočje, če bi poskrbeli za boljšo cestno infrastrukturo, je za STA zatrdil župan občine Bovec Danijel Krivec. Za celovito prenovo magistralne ceste ob reki Soči ni denarja, popravila najbolj kritičnih in ozkih odsekov cest pa potekajo prepočasi.

Uspešnejša kot pred gospodarsko krizo je predelovalna industrija v regiji, po besedah direktorice območne GZS za Severno Primorsko Mirjam Božič pa je še vedno močno v krizi gradbeništvo in industrija, ki je povezana z njim.

Število brezposelnih v regiji, ki je bilo pred gospodarsko krizo skorajda najmanjše v državi, pa se vztrajno povečuje. Na območni službi Zavoda za zaposlovanje Nova Gorica je bilo konec leta 2010 prijavljenih 4633 brezposelnih oseb, kar predstavlja 4,2 odstotka vseh brezposelnih v državi. Do konca letošnjega februarja se je njihovo število dvignilo na 4764, konec leta pa pričakujejo že 5133 brezposelnih oseb.

Po podatkih gospodarske zbornice so podjetja v severnoprimorski regiji lani uvozila za 821 milijonov evrov blaga. Bilanca blagovne menjave regije ostaja pozitivna, saj je izvoz še vedno večji od uvoza, ki je znašal dobro milijardo evrov. Glavni izvozni in uvozni partnerici regije še vedno ostajata Italija in Nemčija.