c S

Informacijski pooblaščenec zavrača očitke SDS o šikaniranju Janše

29.03.2011 11:51 Ljubljana, 29. marca (STA) - Urad informacijskega pooblaščenca zavrača očitke in trditve SDS o dvojnih merilih ter šikaniranju, ki naj bi ga urad izvajal zoper predsednika SDS Janeza Janšo. V stranki so v nedeljo v izjavi za javnost uradu med drugim očitali, da je zoper Janšo sprožil postopek zaradi objave obtožnega predloga v zadevi Patria veliko prej kot zoper Mladino.

Trditve SDS, da so postopek zoper tednik Mladina začeli šele na pritiske javnosti, so po navedbah urada neresnične. Kot pojasnjujejo, so v uradu v primeru objave obtožnega predloga v zadevi Patria zaznali sum storitve kaznivega dejanja, zato so podali kazenske ovadbe proti trem fizičnim in eni pravni osebi. "Vse kazenske ovadbe so bile podane januarja 2011. Iz tega jasno sledi, da so navedbe g. Janše neresnične," poudarjajo v uradu.

Zavračajo tudi očitke SDS o šikaniranju Janše. "Informacijski pooblaščenec uvede inšpekcijski postopek vselej, kadar zazna ali je obveščen o kršitvi zakona o varstvu osebnih podatkov. Izvajanja zakonskih pristojnosti še nihče od zavezancev ni označil za sistematično šikaniranje," odgovarjajo v uradu.

Obtožbe o šikaniranju in politični motiviranosti so po oceni urada informacijskega pooblaščena "še en poskus političnega pritiska" na njihovo delovanje. Poudarjajo, da nikdar niso in ne bodo sprejemali strokovnih odločitev na pritisk kogarkoli - niti politike, niti medijev.

Na trditev SDS, da ne drži, da Janša ne prejema pošte urada informacijskega pooblaščenca, pa odgovarjajo, da lahko "težave z vročanjem" podkrepijo tudi z dokazili, če jim bo Janša dal soglasje za objavo teh dokumentov.

Zavračajo tudi navedbe SDS o veliki količini dokumentov, ki naj bi jih urad v inšpekcijskih postopkih poslal Janši. V SDS so namreč zapisali, da Janša "po treh letih načrtnega šikaniranja razpolaga že s kakimi pet kilogrami njenih izdelkov". Teža dokumentov, ki so jih poslali Janši, je zanemarljiva, odgovarjajo v uradu.