c S

Gadafi pozval k ustavitvi "barbarskih napadov" na Libijo

29.03.2011 10:37 Tripoli, 29. marca (STA) - Libijski voditelj Moamer Gadafi je v pismu udeležencem današnje mednarodne konference o Libiji pozval k ustavitvi "barbarskih napadov" na državo. Gadafi je operacijo, ki ji po novem poveljuje zveza Nato, primerjal z vojaškimi podvigi Adolfa Hitlerja med drugo svetovno vojno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ustavite svojo barbarsko in nepravično ofenzivo proti Libiji," je v sporočilu pozval libijski voditelj, ki je na oblasti že 42 let, proti njegovemu režimu pa se je sredi februarja začel ljudski upor. Da bi pred nasilnim zatrtjem zaščitila civiliste, je mednarodna koalicija v okviru resolucije Varnostnega sveta ZN 19. marca sprožila vojaško posredovanje v državi.

V Londonu bo danes potekalo prvo srečanje t.i. kontaktne skupine za Libijo, ki pod vodstvom Francije, Velike Britanije in ZDA združuje države, ki bodisi sodelujejo pri vojaških napadih na Gadafiju zveste sile bodisi zgolj podpirajo posredovanje. Naloga skupine je politično vodstvo mednarodne operacije, medtem ko nad njenim vojaškim delom bdi Nato.

Mednarodne konference se bodo udeležili zunanji ministri več kot 35 držav, tudi Slovenije, generalna sekretarja ZN in Nata, Ban Ki Moon in Anders Fogh Rasmussen, ter predsednik komisije Afriške unije Jean Ping.