c S

DZ končuje marčno sejo

29.03.2011 07:32 Ljubljana, 29. marca (STA) - Državni zbor bo danes z obravnavo predloga novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, predloga resolucije o strateških usmeritvah razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva do leta 2020 ter predloga za razpis posvetovalnega referenduma o izgradnji Teša 6 sklenil redno marčno sejo.

Spremembe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije predlaga 75 poslancev iz večine poslanskih skupin. S spremembami naj bi nekoliko omilili nekatere določbe veljavnega zakona, saj se je izkazalo, da se ta v praksi le s težavo izvaja. Ker zakon povzroča težave predvsem na lokalni ravni, želijo poslanci omiliti nekatere določbe, ki lahko omejujejo posameznikove pravice do sodelovanja pri upravljanju in vodenju lokalnih samoupravnih skupnosti.

Cilji resolucije o strateških usmeritvah razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva do leta 2020 z naslovom Zagotovimo.si hrano za jutri so med drugim zagotavljanje prehranske varnosti s stabilno pridelavo varne, kakovostne in potrošniku dostopne hrane ter povečevanje konkurenčne sposobnosti kmetijstva in živilstva.

Zahtevo za razpis posvetovalnega referenduma o smiselnosti projekta izgradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) pa je sredi februarja na pobudo mednarodne nevladne organizacije Alpe Adria Green vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Tadejem Slapnikom (Zares).