c S

Sindikati zavračajo možnost, da ne bi vložili zahteve za referendum o pokojninski reformi

29.03.2011 07:25 Ljubljana, 28. marca (STA) - Po mnenju premiera Boruta Pahorja še vedno ostaja možnost, da referenduma o pokojninski reformi ne bi bilo, če bi sindikati spoznali, da je ta nujna in ne bi vložili zahteve za referendum. V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) takšno možnost zavračajo in menijo, da gre očitno "le za željo premiera Pahorja, ki mu je ZSSS ne bo izpolnila".

Pahor je namreč danes v DZ odgovarjal na poslanko vprašanje vodje poslanske skupine SD Dušana Kumra, ki ga je zanimalo, kako bo Slovenija sledila cilju vzdržnosti javnih financ in zagotavljanja socialne države v primeru padca pokojninske reforme. Predsednika vlade je vprašal, kakšne bodo socialne in ekonomske posledice v primeru neizvedbe fiskalne konsolidacije in pokojninske reforme.

"Pokojninska reforma je zdaj ključnega pomena," odgovarja Pahor. Njen padec bi pomenil zelo nevaren signal za finančne trge v Evropi in v mednarodni skupnosti za Slovenijo, še opozarja premier. Če bo pokojninska reforma padla, bodo stroški na ramenih ljudi večji, obveznosti, ki jih bo morala Slovenija s pokojninsko reformo najpozneje čez leto dni sprejeti, pa bodo večje in bolj surove, dodaja.

"Upam, da bomo zlasti s pokojninsko reformo uspeli spraviti skozi enega od najpomembnejših ukrepov, ki jih predvideva pakt za evro," je v odgovoru na poslansko vprašanje še dejal Pahor, ki hkrati opozarja, da Slovenija ne bo med državami, ki bo imela najbolj ostro pokojninsko shemo.

Predsednik vlade je še dejal, da bodo morda sindikati spoznali, da reforma ni tako oster ukrep v primerjavi z ukrepi, ki se sprejemajo v drugih državah. "Če bo zavrnjena, bomo slabše živeli nekaj časa vsi, ker bodo varčevalni ukrepi ostri," ocenjuje Pahor. Po njegovih besedah imamo priložnost, da referenduma morda celo ne bo, "če nas slišijo socialni partnerji".

V ZSSS so nad Pahorjevim odgovorom presenečeni. Sporočajo, da bodo dosledno spoštovali voljo volivk in volivcev, ki so v le petih dneh oddali več kot potrebno število podpore za razpis tega referenduma. "Očitno gre le za željo predsednika vlade Pahorja, ki mu je ZSSS ne bo izpolnila," so zapisali.

Referendumu o pokojninski reformi bi se po njihovem mnenju lahko izognili le v primeru, če bi državni zbor že sprejet zakon umaknil. V ZSSS zato pozivajo volivke in volivce, da "ne podležejo ustrahovanjem predsednika vlade Pahorja".