c S

V Fukušimi izgubljajo boj z visoko radioaktivno vodo

29.03.2011 07:22 Tokio, 28. marca (STA) - V japonski nuklearki Fukušima, ki je bila hudo poškodovana po potresu in cunamiju 11. marca, imajo težave z visoko radioaktivno vodo. Ta je danes iztekla iz zgradbe reaktorja v enega od jaškov, kjer so izmerili radioaktivnost prek 1000 milisivertov na uro. Težave zaradi radioaktivnega sevanja in snovi imajo tudi v drugih delih Japonske.

Strokovnjaki še ugotavljajo, ali lahko voda iz jaška v Fukušimi izteče neposredno v ocean. Prav tako še ni znano, kje natančno pušča voda. Domnevno bi lahko bile vzrok poškodbe posod z gorivnimi palicami oziroma njihovih ventilov in cevi.

Predstavnik operaterja nuklearke Tepco, Takaši Kurita, je predtem sporočil, da stopnja sevanja v ozračju v okolici drugega reaktorja dosega vrednosti 1000 milisivertov na uro, kar že lahko resno ogrozi zdravje in življenje delavcev. To je približno petina sevanja, ki so ga zabeležili po jedrski nesreči v Černobilu.

Človek ob rentgenskem slikanju prejme dozo približno 20 mikrosivertov, sicer pa je normalna stopnja sevanja iz okolja okoli 0,035 mikrosiverta. Doza okoli enega siverta (milijon mikrosivertov) sicer povzroči slabost in bruhanje, medtem ko je prejeta doza nad tremi siverti običajno že smrtna za približno polovico tistih, ki bi jo prejeli v mesecu dni.

Tiskovni predstavnik japonske vlade Jukio Edano je pojasnil, da je vzrok za visoko stopnjo radioaktivnega sevanja v drugem reaktorju verjetno taljenje reaktorske sredice.

V okolici elektrarne so nato izmerili tudi vsebnost plutonija v zemlji. Predstavnik Tepca je ob tem sporočil, da so v zemlji na petih območjih v okolici jedrske elektrarne odkrili plutonij. Ob tem so v družbi poudarili, da ne gre za tolikšne količine, da bi ogrožale zdravje ljudi.

Šlo naj bi za približno tolikšno vsebnost plutonija, kot so jo na Japonskem zabeležili po jedrskih poskusih v sosednjih Kitajski in Severni Koreji. Odkritje plutonija naj bi bilo na najmanj dveh lokacijah povezano z iztekanjem visoko radioaktivne vode iz zgradbe reaktorja v Fukušimi.

Po nesreči treh delavcev prejšnji teden pa prihajajo na dan nove nepravilnosti Tepca. Vladna agencija za jedrsko varnost je ob tem opozorila na nepravočasno obveščanje javnosti in na dodatne nepravilnosti v meritvah sevanja. Ponekod so predstavniki Tepca namerjene vrednosti pomešali ali napačno izračunali in tako spodbudili nov val ogorčenja glede nastalih razmer.

Težave zaradi radioaktivnosti pa niso omejene le na Fukušimo. Japonsko ministrstvo za zdravje je zato danes pozvalo vse vodovodne službe v državi, naj prenehajo zbirati deževnico in naj bazene s prečiščeno vodo prekrijejo ter jih tako zaščitijo pred radioaktivnimi snovmi iz nuklearke. Bojijo se namreč, da bi lahko zaradi napovedanega novega dežja radioaktivne snovi iz Fukušime znova zašle v pitno vodo. V Tokiu in okolici so prejšnji teden v vodi odkrili povišane vrednosti radioaktivnega joda 138, zato so odsvetovali uporabo vode iz pip za pripravo hrane za dojenčke.

Radioaktivno sevanje je prestrašilo tudi nosečnice v Tokiu, ki se čedalje bolj odločajo za rojevanje na zahodu države. Kot glavni razlog za selitev omenjajo težave s pitno vodo in nejasnosti glede razmer v Fukušimi, kjer se radioaktivnost povečuje. V Osaki se zato že dalj časa pripravljajo na možnost večjih migracij iz prestolnice.

Medtem je japonska policija sporočila nove podatke o žrtvah potresa in cunamija 11. marca. Umrlo je 10.872 ljudi, 16.244 pa jih še vedno pogrešajo.

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Jukija Amano se je na Dunaju zavzel za sklic konference, na kateri bi predstavniki vseh 151 članic te agencije ZN razpravljali o jedrski nesreči v japonski nuklearki. Cilj srečanja na Dunaju, ki bi potekalo konec junija, bi bila večja jedrska varnost. Povedal je, da so razmere v nuklearki v Fukušimi še vedno zelo resne.

Po nesreči v japonski nuklearki je v javnosti znova postalo odmevno tudi vprašanje zaprtja jedrskih elektrarn po Evropi, tudi Nuklearne elektrarne Krško (Nek), ki je zgrajena na tektonski prelomnici. Hrvaški predsednik Ivo Josipovič je danes med obiskom v Litvi zatrdil, da je Nek varen. Kot je dodal, Hrvaška, ki je tako kot Slovenija polovična lastnica nuklearke, razmere v nuklearki stalno nadzoruje.

Davek na težave v japonski nuklearki pa plačuje tudi nemška vladajoča koalicija. Na nedeljskih deželnozborskih volitvah v nemški zvezni deželi Baden-Württemberg so namreč slavili Zeleni, ki se zavzemajo za konec obratovanja nemških jedrskih elektrarn, medtem ko so vladajoči nemški krščanski demokrati (CDU) utrpeli poraz. Da je katastrofa v Fukušimi kriva za poraz njene stranke v tej zvezni deželi, je danes v odzivu na volilne izide ocenila tudi vodja CDU, nemška kanclerka Angela Merkel.