c S

Garancija ZD Izola Mabri Inženiring ustreza definiciji korupcije

29.03.2011 07:19 Ljubljana, 28. marca (STA) - Ravnanje odgovorne osebe javnega sektorja, ki javna sredstva brez pravne podlage namenja v zavarovanje obveznosti zasebnih subjektov, ustreza opredelitvi korupcije, v načelnem mnenju ugotavlja protikorupcijska komisija. Načelno mnenje se nanaša na garancijo, ki jo je Zdravstveni dom (ZD) Izola dal za posojilo Mabre Inženiring.

V začetku januarja so mediji razkrili, da je Živčec Kalanova zastavila 150.000 evrov sredstev zdravstvenega doma za garancijo posojila, ki ga je podjetje Mabra Inženiring najelo pri Poštni banki Sloveniji.

Po mnenju protikorupcijske komisije ta zastava sredstev javnega zavoda s strani vršilke dolžnosti direktorice predstavlja kršitev dolžnega ravnanja odgovorne osebe.

Kot izpostavljajo v zaključnih ugotovitvah primera, predpisi ne dovoljujejo takšnega razpolaganja z javnimi sredstvi. Izpostavljajo 21. člen zakona o zavodih in prvi odstavek 88. člena zakona o javnih financah.

Zakon o zavodih pravi, da sme zavod sklepati pogodbe in opravljati druge pravne posle le v okviru dejavnosti, ki je vpisana v sodni register. ZD Izola pa med svojimi dejavnostmi nima opravljanja plačljivih finančnih storitev in uslug.

Po zakonu o javnih financah pa se sme zdravstveni dom zadolževati in izdajati poroštva samo, če je to dovoljeno z zakonom o financiranju občin in pod pogoji, ki jih določi občinski svet občine ustanoviteljice, v tem primeru občine Izola. Statut občine pa določa, da se smejo javni zavodi, katerih ustanoviteljica je občina, zadolževati le s soglasjem občinskega sveta.

"Ker zakon določa pogoje le za zadolževanje in izdajanje poroštev, sta to edini obliki sprejemanja obveznosti, ki sta dovoljeni," poudarja komisija. Prav tako uporabe sredstev zavoda v takem poslu ne predvideva niti statut zdravstvenega doma, še navajajo v komisiji.

Ob tem protikorupcijska komisija navaja tudi stališče računskega sodišča. To je ob presojanju omenjenega posla opozorilo, da v veljavnih predpisih ni podlage za to, da se vezani depoziti prostih denarnih sredstev posrednih proračunskih uporabnikov namenijo za zavarovanje terjatev tretjih oseb. Tudi računsko sodišče je poudarilo, da lahko subjekti javnega sektorja v ta namen izdajo le poroštvo. Komisija navaja mnenje računskega sodišča, da v tem primeru ti pogoji niso bili izpolnjeni.

Iz zaključnih ugotovitev komisije za preprečevanje korupcije je še razvidno, da je komisija del v tem primeru zbrane dokumentacije odstopila oddelku za gospodarsko kriminaliteto koprske kriminalistične policije.