c S

Odločitev o morebitnem preklicu stavke zdravnikov bo do konca tedna

28.03.2011 14:00 Ljubljana, 28. marca (STA) - Glavni odbor Fidesa bo do konca tedna odločil, ali napovedana opozorila stavka zdravnikov bo ali ne, je po današnjem sestanku s predstavniki ministrstva za zdravje povedal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. Sicer pa so v brežiški bolnišnici že parafirali sporazum o reševanju težav, predvidoma v petek pa bo na to temo sestanek še v UKC Maribor.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Ivan Eržen je po današnjem sestanku povedal, da so v Splošni bolnišnici Brežice že parafirali sporazum o reševanju težav, zaradi katerih so napovedali opozorilno stavko. Ta sporazum je po Kuštrinovih besedah dober za obe strani.

Na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor pa bodo zagato reševali na petkovem sestanku z vodstvom, ki se ga bodo udeležili tudi predstavniki zdravniških organizacij in ministrstva za zdravje. Na sestanku bodo tako skušali razrešiti odprte probleme v bolnišnici oz. se dogovoriti, na kakšen način jih bodo v bodoče razreševali, pravi Eržen.

Sicer pa so na današnjem sestanku s sindikatom po Erženovih besedah ugotovili, da je vrednotenje dežurnega mesta treba ponovno preveriti. V posameznih primerih namreč zaposleni za opravljanje dežurnega delovnega mesta dobijo sorazmerno nizko plačilo glede na njihove velike obremenitve in visoko stopnjo odgovornosti, pravi. Gre za specializante v času opravljanja dela na dežurnem delovnem mestu.

Glede tega problema po njegovih besedah ne bo treba spreminjati pravilnika o organizaciji neprekinjenega zdravstvenega varstva, saj je ta v redu in stoji. Če se bodo pokazale potrebe po spremembi na tem področju, bodo namreč predlagali odprtje kolektivne pogodbe za zdravnike.

Minister za zdravje Dorjan Marušič je dejal, da se je pripravljen pogovarjati o morebitnem odprtju kolektivne pogodbe le v primeru, da se ta odpre v celoti. Tako bi uredili tudi druga vprašanja v pogodbi, kot je dolžina dopustov in drugih odsotnosti.

Sicer pa je morebitno odprte kolektivne pogodbe dolgoročna rešitev, pojasnjuje Eržen. Kratkoročno pa je najbolj pomembno, da se razrešijo širše težave tako v brežiški bolnišnici kot v UKC Maribor, predvsem glede pomanjkanja kadrov.