c S

Četverica poslancev ravnala nedopustno, meni Kacin

28.03.2011 13:56 Strasbourg, 28. marca (STA) - Četverica evropskih poslancev, ki so bili, kot je razkril britanski časnik Sunday Times, pripravljeni v zameno za denar predlagati spremembe evropske zakonodaje, je ravnala nedopustno, je prepričan evropski poslanec Jelko Kacin (ALDE/LDS), ki tudi ocenjuje, da ima dogajanje tudi pozitivne posledice.

Lobiranje kot legitimno zastopanje interesnih skupin je nekaj povsem drugega kot najemanje in plačevanje poslancev za vlaganje sprememb zakonodaje, je poudaril Kacin. Prepričan je, da poslej nihče več ne bo sprejemal "takšnih lobistov", tisti, ki so jih, "pa se tresejo".

Sunday Times je svoj namen že dosegel, le da je stranska škoda padla po vseh evropskih poslancih in celotni instituciji, je še opozoril Kacin. Poudaril je, da je Evropski parlament z lizbonsko pogodbo dobil več pristojnosti in večjo vlogo, zato je prav, da je podvržen ustreznemu nadzoru.

Britanski časnik je v nedeljo razkril ime še enega evropskega poslanca, vpletenega v korupcijsko afero. Gre za španskega poslanca Pabla Zalbo Bidegaina iz desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP). Že teden dni prej je razkril imena treh poslancev, tudi Slovenca Zorana Thalerja (S&D/SD).

Slednji je, enako kot Ernst Strasser (EPP), že odstopil, medtem ko Romun Adrian Severin (S&D) odstop zavrača. Vsi sicer trdijo, da niso sprejemali podkupnin.

Novinarji britanskega tednika Sunday Times so se predstavljali za lobiste ter so nekaterim evropskim poslancem ponujali 100.000 evrov, če bi v Evropskem parlamentu predlagali določena dopolnila.