c S

Francoski volivci zadali hud poraz Sarkozyju

28.03.2011 11:41 Pariz, 28. marca (STA) - V nedeljskem drugem krogu lokalnih volitev v Franciji so slavili socialisti in skrajna desnica, medtem ko je zmerno desna Unija za ljudsko gibanje (UMP) predsednika Nicolasa Sarkozyja doživela hud poraz. Volivci so izbirali svetnike v polovici od 4000 kantonov, volitve pa so bile tudi preizkus pred predsedniškimi volitvami prihodnje leto.

Zmagovalci volitev so socialisti, ki so dobili 36 odstotkov glasov, UMP jih je dobila 20 odstotkov, skrajno desna Nacionalna fronta pa 11,7 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja socialistov, največje francoske opozicijske stranke, Martine Aubry je izrazila zadovoljstvo z izidom volitev in ocenila, da se je kampanja pred predsedniškimi volitvami že začela. "Danes mi je jasno, da moramo leta 2012 zmagati za Francijo in za Francoze," je dejala.

Kdo bo francoske socialiste zastopal na predsedniških volitvah, sicer še ni določeno. Med kandidati je tudi Aubryjeva, vendar raziskave javnega mnenja najbolje kažejo direktorju Mednarodnega denarnega sklada Dominiqueu Strauss-Kahnu, ki odločitve o tem, ali bo sploh kandidiral, še ni objavil.

V UMP so priznali poraz, na katerega je po besedah premiera Francoisa Fillona treba gledati v luči gospodarske krize.

V primerjavi z zadnjimi volitvami je rezultat močno izboljšala skrajna desnica in predsednica Nacionalne fronte Marine Le Pen je že napovedala, da je treba računati na to, da bodo spremenili francosko politično prizorišče.

Zadnje raziskave javnega mnenja napovedujejo, da bi se Le Penova uvrstila v drugi krog predsedniških volitev, pri čemer bi izločila sedanjega predsednika Sarkozyja. Podoben korak je leta 2002 že uspel njenemu očetu Jean-Marie Le Penu, ki je v prvem krogu izločil kandidata socialistov Lionela Jospina. Tedaj je v drugem krogu slavil Jacques Chirac.

Tokratne kantonalne volitve je zaznamovala zelo nizka volilna udeležba, saj je po podatkih francoskega notranjega ministrstva na volišča prišlo le 46 odstotkov volilnih upravičencev, kar je najmanj doslej.

Kantonalni svetniki bodo izbirali predstavnike v svetih departmajev, ki so največja upravna enota v Franciji. Doslej je 58 departmajev vodila levica, 42 pa desnica.