c S

Število usmrtitev v svetu upada

28.03.2011 07:12 London, 28. marca (STA) - Število izvršenih smrtnih kazni v svetu upada, med državami, v katerih usmrtijo največ ljudi, pa so na čelu s Kitajsko in Iranom še Severna Koreja, Jemen in ZDA, v letnem poročilu ugotavlja nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International.

V danes objavljenem poročilu AI navaja, da je bilo v letu 2010 izvršenih manj usmrtitev kot leto prej, število držav, ki so se odpovedale izvrševanju smrtne kazni, pa narašča. Lani je bilo v 23 državah usmrčenih najmanj 527 ljudi, medtem ko jih je bilo leta 2009 najmanj 714.

V svetu smrtno kazen izvajajo v skupno 58 državah, vendar pa jih med njimi lani več kot polovica ni izvršila nobene usmrtitve. Največ usmrtitev so sicer izvedli na Kitajskem in v Iranu.

Kitajska še vedno skriva dejansko število usmrtitev. AI navaja število "več tisoč", po ocenah drugih zagovornikov človekovih pravic pa bi lahko ta število znašalo okoli 5000, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Oblasti v Iranu so potrdile usmrtitev 252 zapornikov, med njimi petih žensk in celo mladoletne osebe. AI ima sicer podatke iz zanesljivih virov o najmanj 300 drugih usmrtitvah, ki pa so jih oblasti zamolčale.

V Severni Koreji so izvedli najmanj 60 usmrtitev, v Jemnu vsaj 53, v ZDA 46 in v Savdski Arabiji najmanj 27. V Evropi je smrtna kazen v veljavi le še v Belorusiji, kjer so lani usmrtili dva moška, tri ljudi pa obsodili na smrt.

Doslej je smrtno kazen po podatkih AI zakonsko ali v praksi ukinilo 139 držav, nazadnje Gabon in Mongolija. Leta 2001 je bilo takih držav 108.

V Egiptu, na Kitajskem, v Indoneziji, Iranu, Jemnu, Laosu, Maleziji, Libiji, na Tajskem, v Združenih arabskih emiratih in Savdski Arabiji je v večini primerov izvršena smrtna kazen povezana s kaznivimi dejanji zaradi mamil. Sicer pa so ljudje v teh državah na smrt obsojeni tudi zaradi kaznivih dejanj s področja gospodarstva, spolnih stikov med odraslimi in zaradi bogokletja.