c S

Fides in Marušič danes spet o napovedani zdravniški stavki

28.03.2011 07:12 Ljubljana, 28. marca (STA) - Minister za zdravje Dorjan Marušič in predstavniki zdravniškega sindikata Fides danes nadaljujejo pogovore o opozorilni stavki zdravnikov, napovedani za 4. april. Sindikat bo ministru predstavil težave po bolnišnicah, zaradi katerih so se napovedali stavko.

Predstavniki Fidesa naj bi ministru predstavili konkretne primere kršitev pravilnika o zagotavljanju neprekinjenega zdravstvenega varstva. V nekaterih zdravstvenih zavodih naj namreč ne bi upoštevali septembrskega dogovora med ministrstvom in Fidesom glede razporejanja zdravnikov na delovna mesta v okviru zagotavljanja neprekinjenega zdravstvenega varstva.

Prav zaradi tega so v sindikatu tudi napovedali opozorilno stavko, ki naj bi bila 4. aprila med 8. in 9. uro. Stavka naj bi potekala v času ure priprave na delo, ki zdravnikom pripada, vendar je praviloma ne koristijo.

Potem ko je sindikat napovedal enourno opozorilno stavko, so se Marušič in predstavniki Fidesa prvič sestali pretekli torek, a do konkretnih zaključkov niso prišli. Sklenili so le, da bo sindikat ministrstvu danes predstavil težave po bolnišnicah, zaradi katerih so stavko tudi napovedali.

Minuli torek je predsednik Fidesa Konrad Kuštrin pojasnil, da so se za stavko iz solidarnosti odločili tudi drugi zdravniki po zdravstvenih zavodih, kjer so razmere urejene. "Ta oblika protesta ima ime stavka, ker drugega imena ne more imeti," je dejal.