c S

Minister Žekš na obisku pri Slovencih v BiH

28.03.2011 07:12 Ljubljana/Sarajevo, 28. marca (STA) - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš bo od danes do srede na obisku v BiH, kjer se bo srečal s predstavniki tamkajšnje slovenske narodne skupnosti in se seznanil z organiziranjem Slovencev v BiH in njihovim delovanjem, so sporočili iz urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Žekš bo obisk izkoristil tudi za pogovore s predstavniki BiH, njenih dveh entitet Federacije BiH in Republike srbske, ter s predstavniki, ki so na lokalni ravni pristojni za sodelovanje s Slovenci v BiH. V načrtu ima še srečanja z znanimi znanstveniki in akademiki.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu se bo danes v Sarajevu srečal s člani Sveta za nacionalne manjšine BiH, obiskal bo prostore Zveze slovenskih društev v BiH in Slovenskega kulturnega društva Cankar in se srečal s predstavniki slovenskih društev z območja Federacije BiH. Na večernem sprejemu, ki ga prireja slovenski veleposlanik v BiH Andrej Graselli, se bo Žekš srečal tudi z nekaterimi vidnejšimi znanstveniki slovenskega rodu.

Drugi dan obiska se bo minister srečal s predsednikom parlamenta Federacije BiH Denisom Zvizdićem ter člani komisije za nacionalne manjšine pri parlamentu Federacije BiH. Istega dne bo obiskal prostore društva Slovenska skupnost Sarajevo.

Poleg tega se bo Žekš v torek v Banja Luki srečal z banjaluškim županom Dragoljubom Davidovićem. V večernih urah pa si bo ogledal prostore slovenskega društva Triglav Banja Luka in se srečal s predstavniki slovenskih društev z območja Republike srbske.

V sredo bo Žekš obiskal Akademijo znanosti in umetnosti Republike srbske, nato pa skupščino Republike srbske, kjer se bo srečal s predsednikom skupščine Igorjem Radojčićem. V nadaljevanju obiska se bo minister sestal še s premierom Republike srbske Aleksandrom Đombićem ter ministrico za ekonomske odnose in regionalno sodelovanje Željko Cvijanović.

Obisk v BiH bo minister končal s sestankom v svetu narodov Republike srbske.