c S

V Bruslju danes drugi krog pogovorov o Kosovu

28.03.2011 07:11 Bruselj, 28. marca (STA) - V Bruslju se bo danes začel drugi krog neposrednih pogovorov med Beogradom in Prištino o Kosovu, ki naj bi trajal en dan. Po napovedih naj bi tokrat govorili o telekomunikacijah, svobodi gibanja za Kosovce in oskrbi z električno energijo. Srbi na severu Kosova namreč električno energijo še vedno dobivajo iz Srbije.

Kosovsko delegacijo bo tudi tokrat vodila podpredsednica vlade Edita Tahiri, delegacijo iz Beograda pa politični direktor srbskega zunanjega ministrstva Borislav Stefanović.

Po pisanju prištinskega časnika Zeri mednarodni viri v Prištini ocenjujejo, da bi bilo nujno potrebno, da bi Priština in Beograd še pred julijem podpisala vsaj en sporazum, ki bi ga lahko imeli za primer "dobrososedskega sodelovanja". Srbija bi na ta način preskočila oviro pri pogovorih z Brusljem o kandidaturi za članstvo v EU, Kosovo pa bi lahko postopoma dobilo perspektivo za odpravo vizumov za vstop v EU v dveh letih.

Prvi dvodnevni krog neposrednih pogovorov se je z manjšimi zapleti začel 7. marca. V ospredju pogovorov so bile telekomunikacije, letalski promet, carine, katastri in matične knjige.

Kosovo je 17. februarja 2008 razglasilo samostojnost. Doslej ga je priznalo 75 držav, med njimi večina evropskih držav, tudi Slovenija. Srbija kosovske samostojnosti ne priznava.