c S

Italija z načrtom za rešitev krize v Libiji

28.03.2011 07:09 Rim, 27. marca (STA) - Italijanski zunanji minister Franco Frattini je predstavil smernice diplomatskega načrta za rešitev krize v Libiji, ki vključujejo tudi možnost odhoda libijskega voditelja Moamerja Gadafija v izgnanstvo.

"Potem ko so celotna Evropa in Združeni narodi povedali, da polkovnik ni več sprejemljiv sogovornik, ne moremo predvideti rešitve, po kateri bi ostal na oblasti," je izjavil Frattini v pogovoru za časnik La Repubblica.

"Jasno je, da bi bilo izgnanstvo za Gadafija drugačno ... Celo v njegovem režimu so ljudje, ki delajo od znotraj za to rešitev," je dodal.

Frattini je napovedal, da bo Italija svoj načrt predstavila v torek v Londonu na srečanju zunanjih ministrov držav mednarodne koalicije, ki sodelujejo v vojaški operaciji proti Gadafijevemu režimu.

"Imamo načrt in videli bomo, če lahko postane italijansko-nemški predlog. Morda bomo v torek predstavili skupen dokument," je dejal vodja italijanske diplomacije.

Kot je navedel, načrt vključuje prekinitev ognja pod nadzorom ZN, posvetovanja z libijskimi plemenskimi skupinami in "trajen človekoljuben koridor", o katerem se že dogovarjajo s turško vlado, povzema francoska tiskovna agencija AFP.