c S

Esimit Europa za srečanje premierov držav ob plinovodu Južni tok

28.03.2011 07:07 Ljubljana, 27. marca (STA) - Predstavniki projekta Esimit Europa so ruskemu premieru Vladimirju Putinu, ki je v torek obiskal Slovenijo, predstavili pobudo za srečanje predsednikov vlad držav, kjer bo potekal plinovod Južni tok. Pobudo po njihovih navedbah podpira premier Borut Pahor, naklonjeni pa so ji tudi v Gazpromu.

Kot so sporočili iz Esimit Europa, bi ob pozitivni odločitvi srečanje lahko potekalo v Sloveniji, in sicer v začetku oktobra.

"Pobuda za srečanje premierov držav, kjer bo potekal Južni tok, je nadaljevanje naših prizadevanj za odprt dialog na področju aktualnih vprašanj v Evropi, kamor sodi tudi učinkovita raba energije," je poudaril ustanovitelj projekta Esimit Europa in pobudnik za srečanje premierov držav Južnega toka Igor Simčič.

Simčič je izrazil tudi prepričanje, da ima Slovenija kot "ena izmed najdejavnejših članic EU in hkrati strateška partnerica Rusije priložnost, da s tovrstnim srečanjem oblikuje varno energetsko prihodnost združene Evrope".

Projekt Esimit Europa poteka pod pokroviteljstvom predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa in je, kot so pojasnili v projektu, ambasador sodelovanja med EU in Rusijo ter zagovornik krepitve dialoga na področju energetike.

Slovenija je k Južnemu toku pristopila novembra 2009, v torek pa sta ruski Gazprom in slovenska družba Geoplin plinovodu podpisala sporazum o ustanovitvi skupnega podjetja Južni tok Slovenija. Družbi si bosta v njem delili po 50-odstotni delež.

Predsednik upravnega odbora Gazproma Aleksej Miller je po poročanju ruske tiskovne agencije Ria Novosti dejal, da je slovenski del plinovoda ocenjen na milijardo evrov. Predsednik uprave Geoplina plinovodi Marjan Eberlinc o vrednosti naložbe ni želel govoriti, poudaril je le, da je ta odvisna od zmogljivosti plinovoda. Končno odločitev o zmogljivosti plinovoda bo Gazprom sprejel na podlagi celotne študije izvedljivosti, v katero bodo vključene študije izvedljivosti o projektu čez posamezne države, ki so pristopile k plinovodu.

Gazprom je sporazume o sodelovanju pri projektu podpisal še z Bolgarijo, Srbijo, Madžarsko, Grčijo, Hrvaško, Avstrijo in Turčijo, vendar pa Turčija še ni dala soglasja za gradnjo plinovoda preko turškega morja.

Plinovod Južni tok, ki bo ruski plin v Evropo prinesel mimo Ukrajine, naj bi bil dokončan leta 2015, po njem pa naj bi letno steklo 63 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina.