c S

Britanci na proteste proti vladnim varčevalnim ukrepom

28.03.2011 07:03 London, 26. marca (STA) - Na londonske ulice naj bi se na poziv sindikatov danes podalo okoli 100.000 Britancev, nezadovoljnih z ostrimi varčevalnimi ukrepi vlade premiera Davida Camerona. Iz strahu pred stopnjevanjem protestov v nasilje, kakršnemu so bili v britanski prestolnici priča že lani, bo za varnost skrbelo več tisoč policistov.

"Pohod za drugo možnost" je največje napovedano zborovanje proti ostrim rezom v javni porabi, konfederacija britanskih sindikatov (TUC) pa ga označuje celo za svoj največji protest v več desetletjih. "Zagotovo se ga bo udeležilo več kot 100.000 ljudi, morda še celo veliko več," je prepričan vodja TUC Brendan Barber.

Kot je dodal, želijo pokazati, da obstaja alternativa "temu nenehnemu osredotočanju na primanjkljaj, ki ga kaže koalicijska vlada". Po njihovem mnenju ukrepi vlade ne bodo le škodovali na področju zaposlovanja, temveč sploh ne bodo zmanjšali primanjkljaja in rešili gospodarskih težav države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protestni pohod se bo začel na bregu reke Temze, protestniki bodo nato pot nadaljevali mimo parlamenta in domovanja premiera Camerona na Downing Streetu, končal pa se bo z zborovanjem v Hyde Parku.

Po prevzemu oblasti maja lani je koalicija napovedala ukrepe, s katerimi naj bi v petih letih privarčevali 92 milijard evrov in s tem zmanjšali rekorden javni primanjkljaj, ki ga je konservativno-liberalna koalicija podedovala od predhodne laburistične vlade. Ukrepi vključujejo ukinitev 300.000 delovnih mest v javnem sektorju in zamrznitev plač za javne uslužbence.

Kljub ostrim ukrepom so bili množični protesti v državi doslej omejeni na študente, ki so protestirali proti odločitvi vlade, da poviša šolnine. Dva izmed protestov sta se stopnjevala v nasilje, med katerim je skupina protestnikov celo poškodovala vozilo princa Charlesa in njegove soproge Camille.

Britanska policija se je ob tej priložnosti soočila z ostro kritiko, ki se ji želi tokrat izogniti. Za varnost bo na londonskih ulicah skrbelo okoli 4500 policistov, ki bodo s protestniki med drugim komunicirali tudi prek sms in tweet sporočil, poroča ameriška tiskovna agencija AP.