c S

Japonski premier: Razmere v nuklearki Fukušima kritične

25.03.2011 13:59 Tokio/Dunaj, 25. marca (STA) - Japonski premier Naoto Kan je danes v televizijskem nagovoru razmere v jedrski nuklearki Fukušima, ki je bila poškodovana v potresu in cunamiju 11. marca, označil za kritične. "Smo v položaju, ko ne moremo biti optimistični. Vsak razvoj dogodkov zahteva našo največjo pozornost in skrb," je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP dejal Kan.

"Sedanje razmere so zelo nepredvidljive. Delamo na tem, da bi preprečili, da bi se razmere poslabšale," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dejal japonski premier in zatrdil, da vlada dela vse, kar je v njeni moči.

Predstavniki japonske agencije za jedrsko varnost so pred tem danes sporočili, da sumijo, da bi lahko prišlo do poškodbe sredice v enem od šestih reaktorjev v Fukušimi, kar bi lahko privedlo do še večjega onesnaženja okolja z radioaktivnostjo.

Nan se je v današnjem televizijskem nagovoru tudi opravičil kmetom in podjetnikom v bližini nuklearke za škodo, ki so jo utrpeli. Zavrnil pa je, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, možnost, da bi razširili območje za evakuacijo. Glede ocene ZDA, da bi morali območje za evakuacijo razširiti na 80 kilometrov, je dejal, da ima vsaka država svoje standarde, Japonska pa je druge države transparentno in obsežno obveščala o dogodkih.

Japonska vlada je danes sicer ljudi, ki še vedno živijo na območju 20 do 30 kilometrov od nuklearke pozvala, naj prostovoljno zapustijo domove. Pred tem jim je vlada svetovala, naj ostanejo v zaprtih prostorih.

Več sto tisoč prebivalcev so v dneh po potresu evakuirali iz 20-kilometrskega območja okoli jedrske elektrarne Fukušima.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) pa je v današnjem sporočilu za javnost objavila, da je bilo v Fukušimi skupno 17 delavcev izpostavljenih radioaktivnemu sevanju, ki je preseglo 100 milisivertov. Med njimi so tudi trije delavci, ki so v tretjem reaktorju polagali električno napeljavo. Dva od teh treh delavcev sta bila izpostavljena beta žarkom in sta utrpela opekline na nogah, zato ju sedaj zdravijo v specialistični bolnici v Čibi.

IAEA ob tem navaja, da sta omenjena delavca prezrla vrednosti, ki so jih kazale merilne naprave, saj sta menila, da gre za napačne podatke in sta nadaljevala z delom, medtem ko sta imela noge še naprej v kontaminirani vodi.