c S

DZ četrtič o predlogu poenostavitve davčnega postopka za podjetnike

25.03.2011 13:54 Ljubljana, 25. marca (STA) - Poslanci so opravili prvo obravnavo predloga novele zakona o davčnem postopku, ki bi poenostavil plačevanje davkov in prispevkov za obrtnike in podjetnike. Strinjali so se, da je treba administrativna bremena zmanjšati, različna pa so bila stališča o tem, ali je predlagana novela, ki jo je že četrtič vložil SDS, pravi način.

Predlog novele predvideva, da bi lahko obrtniki in podjetniki le z eno položnico nakazali vse svoje obveznosti iz naslova davkov in prispevkov na skupni račun, iz tega pa bi se vplačilo po ustreznem ključu razporedilo na posamezne upravičence, kot so davčna uprava, zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter zavod za zdravstveno zavarovanje.

V SDS so predlog znova vložili, ker da vlada doslej - prvi predlog je bil v DZ leta 2009 - ni ukrepala za odpravo administrativnih ovir. Rado Likar (SDS) je dejal, je predlog namenjen zmanjšanju stroškov pri plačevanju obveznosti, in dodal, da je pri nekaterih plačilih provizija višja od samega zneska obveznosti.

Vlada se po besedah finančnega ministra Franca Križaniča strinja, da je treba z vidika odprave administrativnih ovir zagotoviti čim bolj enostavno plačevanje. Vendar pa po njegovem mnenju predlagani način ni ustrezen. Treba bi bilo upoštevati različne roke za posamezne dajatve, različne načine izterjave in zagotavljanje podatkov za potrebe nadzora nad plačevanjem ter dejstvo, da plačevanje različnih prispevkov, npr. za pokojninsko ali zdravstveno zavarovanje, urejajo različni zakoni, je navedel.

Križanič je spomnil, da je vlada sprejela pravilnika, ki bosta zmanjšala število podračunov, na katere zavezanci za davek plačujejo svoje obveznosti. Namesto sedanjih približno 3000 podračunov bodo uvedli prehodne davčne podračune po vrstah javnofinančnih blagajn, in sicer za proračun države, proračune lokalnih skupnosti, zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter zdravstveno zavarovanje. Pravilnika se bosta začela uporabljati 1. julija letos, ko bodo zagnali tudi nov informacijski sistem davčne uprave.

Poslanci so se strinjali, da je treba obremenitev podjetij zmanjšati, različna pa so bila stališča o tem, ali je predlagana novela pravi način. Opozorili so, da je ta problematika na dnevnem redu v času tako prejšnje kot sedanje vlade. Opozicija je napovedala podporo predlogu, medtem ko so v koaliciji zakonski predlog zavračali.

DZ bo o tem, ali je predlog novele primeren za nadaljnjo obravnavo, odločal v torek.