c S

Volilna komisija razveljavila izvolitev predsednika Federacije BiH

25.03.2011 13:12 Sarajevo, 25. marca (STA) - Volilna komisija BiH je v četrtek razveljavila izvolitev predsednika in dveh podpredsednikov Federacije BiH. Komisija je namreč ugotovila, da volitve v dom narodov Federacije BiH niso potekale v skladu z določili volilnega zakona v vseh desetih kantonih, zato niso bili izpolnjeni pogoji za njegovo konstituiranje.

Osrednja volilna komisija BiH je soglasno sprejela odločitev, da je bila izvolitev Živka Budimirja za predsednika Federacije BiH ter Svetozarja Pudarića in Mirsada Keba za podpredsednika nezakonita, ker je volitve izvedel dom narodov Federacije BiH, ki ni bil konstituiran v skladu z določili volilnega zakona.

Dom narodov Federacije BiH se je minuli teden sestal na ustanovni seji, vendar pa na njej ni bilo poslancev iz dveh hrvaških strank - Hrvaške demokratske skupnosti BiH (HDZ BiH) in HDZ 1990 -, ki zastopajo tri kantone, v katerih pa skupščine še niso bile oblikovane.

Volilna komisija je zato kantonalnim skupščinam, ki še niso izvedle volitev v dom narodov, naložila, da naj to čimprej naredijo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Odločitev volilne komisije ni pravnomočna, zainteresirane strani pa imajo dva dni časa, da vložijo pritožbo na sodišče BiH. Prizivni senat sodišča mora nato končno in zavezujočo odločitev sprejeti v treh dneh.

Predstavniki koalicije pod vodstvom Socialdemokratske stranke (SDP), ki je minuli teden, pet mesecev po splošnih volitvah, vzpostavila izvršno oblast v Federaciji BiH brez sodelovanja HDZ BiH in HDZ 1990, so že pred tem napovedali, da ne bodo spoštovali odločitve volilne komisije in da bodo upoštevali izključno odločitve, ki jih bo v tem primeru sprejelo ustavno sodišče Federacije BiH.

Pritožbo na ustavno sodišče glede izvolitve nove vlade je vložila dosedanja predsednica Federacije BiH Borjana Krišto, ki je napovedala, da do odločitve sodišča svojemu nasledniku ne bo predala dolžnosti. Ustavno sodišče je napovedalo, da bo odločitev sprejelo v najkrajšem možnem času.